reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co vydrží paměťová karta?

2.8.2004, Petr Hájek, článek
Co vydrží paměťová karta?
Digitální fotografové všeho druhu a samozřejmě i majitelé všech digitálních udělátek vybavených rozšiřujícími sloty se o svoje data nemusí již tolik bát, protože, jak zjistil časopis Digital Camera Shopper, paměťové karty jsou prakticky nezničitelné. Celkem 5 různých typů karet bylo topeno, rozdupáváno a mácháno v Cole i kávě s velmi zajímavým výsledkem...
Woman shopping for digital camerasO tom, že se paměťové karty již staly nedílnou součástí života stále rostoucí řady fotografů, svědčí i výsledky posledních průzkumů hovořící o neustále se zvětšujících prodejích na úkor tradičních filmovek. Pak jsou tu samozřejmě ještě uživatelé kapesních počítačů a multimediálních přehrávačů, které lze také poměrně často některou z paměťových karet snadno rozšířit.

Nechť přežije nejodolnější

Celkem 5 různých typů karet bylo vystaveno celé řadě zátěžových testů, konkrétně šlo o formáty CompactFlash, Secure Digital, xD-Picture Card, Memory Stick a SmartMedia (absenci typu MultiMedia Card můžeme s ohledem na přítomnou SD kartu jistě omluvit...). Ač některé karty jsou již jaksi nativně nadány zjevně větší odolností (CF), i typy mnohem tenčí si vedly velmi dobře.

Memory cardsPrvní kolo testů začalo namočení do Coly, následovala pračka, další koupel, tentokrát ale v kávě, několik přejetí skateboardem, další přejetí autíčkem na dálkové ovládání a nakonec byl vyzkoušen ten nejtvrdší reálný test - karta byla předána 6letému dítěti s požadavkem, aby se ji pokusilo zničit.

Výsledek po prvním kole byl příjemně překvapivý - zatímco média dávné minulosti (pásky, diskety, o papírových tabulkách nemluvě) by nepochybně odpadla již v některém z prvních kol, všechny zúčastněné paměťové karty uspěly ve VŠECH testech na výbornou.

Druhý test, v němž figurovalo kladivo a hřebíky, již oddělil skutečně odolné kousky od těch "pouze" velmi odolných - přímé mlácení kladivem na citlivou flash a následné přitlučení karty k dřevěné desce přežily pouze média xD-Picture Card a (dnes již bohužel dosluhující) SmartMedia, jelikož pouze z těchto byli odborníci z Ontrack Data Recovery schopni obnovit data.

Memory cardsMalé odolné věcičky...

"Otestovali jsme odolnost všech obvyklých a dnes používaných formátů paměťových karet a dospěli jsme ke zjištění, že dokonce i když zařízení používající danou kartu nezůstane v jednom kuse, stále je vysoká šance, že data budou netknutá," říká Geoff Harris, redaktor Digital Camera Shopperu. "Věděli jsme, že moderní karty jsou odolné, ale že budou TAKTO odolné opravdu nikdo nečekal..."

Navzdory skvělým výsledkům však i my rozhodně doporučujeme začít se řídit 11. přikázáním digitálního věku - "Zazálohuješ!"


Zdroj: BBC NEWS
reklama