reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Comet Lake nyní i na 3,5palcové minidesce

12.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Comet Lake nyní i na 3,5palcové minidesce
Společnost Aaeon specializující se na malé desky pro komerční systémy si připravila speciální model s paticí LGA 1200, který je tak určen pro desktopové procesory Intel Comet Lake. Co taková 3,5" deska nabídne?
Aaeon Gene-CML5 je tak deska určená pro ultra-compact form-factor (UCFF) desktopy, v nichž není místa nazbyt, ostatně nezanedbatelný prostor na ní zabere samotná patice LGA 1200 a na plnohodnotný slot PCIe x16 si zde můžeme nechat zajít chuť. 
 
 
Tato deka má přesné rozměry 146 x 102 mm a krom patice se na ní našlo místo pochopitelně i na čipovou sadu, a to Q470E/H420E/Q470 (dle verze) a na opačné straně máme jeden SO-DIMM pro DDR4, ovšem další se nachází na opačné straně desky, takže o dva paměťové kanály nepřijdeme. Na opačné straně je také jedna pozice pro M.2 2280 SSD pro SATA či PCIE 3.0 x4.
 
 
Na jedno straně desky máme vyvedeny porty, a sice dvakrát 1Gb/s Ethernet, dva USB 3.2 Gen 2, DisplayPort++ s MST a analogový D-Sub. Další konektory či headery nese samotná deska, takže tu máme LVDS, čtyři USB 2.0, FPC, dvakrát sériový COM i audio výstupy. 
 
Kolem procesorové patice máme umístěny montážní otvory pro chladič, ale ty nevypadají na to, že mají standardní čtvercové umístění. Deska zvládne napájení Comet Lake s až osmi jádry a sníženým 35W TDP, čili až Core i7-10700TE a je otázka, jak to bude s turbem a reálnými takty. Paměťové sloty snesou až 64 GB DDR4-2933 a dle specifikací se tu nacházejí také dva porty SATA včetně napájení. Je samotné máme hned vedle čipové sady. 
 
Zdroj: Aaeon


reklama