reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Commodore Amiga: konec legendy?

21.7.2004, Josef Brož, článek
Commodore Amiga: konec legendy?
Počítačová historie má několik zásadních mezníků. Letos si bohužel připomínáme jedno z méně šťastných výročí. Je tomu přibližně 10 let, co zbankrotovala firma Commodore. Malá, přesto důležitá událost v počítačové historii. Krach Commodore znamenal konec vývoje platformy Amiga, která dala obsah pojmu "multimedia".
Kapitoly článku:
Vývoj ve světě výpočetní techniky kráčí mílovými kroky. Firmy se musí dynamicky přizpůsobovat. Trh vyžaduje neustálé inovace, nové produkty. Commodore Amiga měla několik výhod, které její vlastníci nikdy nedokázali využít. Zpočátku to byl unikátní hardware, malý výkonný operační systém, a v neposlední řadě komunita loajálních uživatelů. Nebudeme se zde zabývat technickými aspekty Amigy. Naším cílem je osvětlit, co se dělo s platformou Amiga po pádu Commodore.


Obr. 1 – logo Commodore

Začneme krátkým exkurzem do rané historie společnosti. Počátky Commodore spadají do 50. let, kdy voják Jack Tramiel založil firmu na opravu psacích strojů. Zajímavé je, že jeho první výnosnější aktivitou byl kontrakt s jakousi československou firmou, pro kterou v Torontu kompletovat psací stroje. Na konci 60. let Tramiel opustil upadající trh mechanických počítaček a přeorientoval se na výrobu elektronických kalkulaček.


Obr. 2 – Commodore kalkulačka

Prvním osobním počítačem Commodore byl typ PET (Personal Electronic Transactor), který firma uvedla na trh během roku 1977. Ve stejném roce vyrobil Jobs s Wozniakem první „garážový“ Apple I. Jobs se pokoušel svůj Apple prodat CBM, avšak z transakce nakonec sešlo a z firem se postupem času stali nesmiřitelní konkurenti. Osudy Commodore a Apple se však měly protnout ještě několikrát.


Obr. 3 – Commodore PET

V roce 1981 CBM (Commodore Bussines Machine) uvedla na trh osobní počítač VIC-20 (cena přibližně $300). Konkurence tehdy prodávala první IBM-PC za cca $3000, proto byl VIC-20 opravdovým překvapením. VIC-20 byl prvním počítačem, jehož se prodal 1 milión kusů. Ještě úspěšnější byl legendární C-64, který byl vyroben v počtu 20 miliónů kusů. C-64 je patrně jediným typem počítače, který se vyráběl nepřetržitě v letech 1982-1993.


Obr. 4 – Commodore C64

Jack Tramiel v roce 1984 opustil společnost CBM (spolu s několika inženýry a dokumentací). V zápětí zakoupil od Warnerů společnost Atari Computers a začal vyvíjet 16 bitovou platformu Atari ST. Mezi společnostmi Atari a Commodore začalo dlouhé období napjatých vztahů.

Commodore nutně potřeboval uvést na trh vlastní 16-bit počítač. Proto v roce 1984 zakoupil malou společnost Amiga Incorporated. Dlužno dodat, že zájem o koupi Amiga Inc. projevily i společnosti Apple a Atari. Prvním počítačem, který vznikl pod vedením Commodore, byla legendární Amiga 1000, ve své době revoluční záležitost.

Amiga 1000 byla prvním osobním počítačem s výkonnou grafikou, 4 kanálovým stereo zvukem, grafickým operačním systémem. Samozřejmostí operačního systému byl multitasking. Celá architektura, zákaznické čipy, atd. byla postavena kolem výkonného procesoru Motorola 68000.


Obr. 5 – Amiga 1000

Pro prezentaci grafických schopností Amigy 1000 najmul Commodore známého pop-artového výtvarníka Andy Warhola. Platforma IBM PC se v popisované době pyšnila 16 barevnou CGA grafikou, Apple Macintosh využíval černobílý display. Počítače Amiga od druhé poloviny 80. do první poloviny 90. let udávaly krok ve světě multimédií a počítačové zábavy.

Specifikace http://amiga.resource.cx/mod/a1000.html

Commodore zpřístupnil masám 16 bitové počítače. Amigy způsobily odliv zákazníků od 8 bitových platforem jako Sinclair, Atari, Sharp. Commodore díky Amize předefinoval pojem „domácí počítač“, přinesl běžnému uživateli multimedia, video, grafický OS a multitasking. Podotýkám, že se psal rok 1985 a do vydání Windows 95 zbývalo Microsoftu deset let :-).

Zde uděláme velký skok v historii. Vynecháme „zlatou éru“ Amigy - úspěšná léta 1986-1990, která byla ve znamení rozvoje a rozšiřování platformy. Na trh přišly úspěšné typy A500, A2000, A1500, A3000. Podrobnější historii klasického Amiga hardware věnujeme později speciální článek.


Obr. 6 – Amiga 500

V letech 1991 a 1992 se společnosti Commodore vedlo celkem dobře. V roce 1991 činil její zisk 57 milionů dolarů, v roce 1992 skoro 28 milionů, ale stále to stačilo na udržení chodu firmy. Koncem roku 1992 se objevily typy CD32 a A1200. Commodore snad poprvé využil masivní mediální kampaň. Bylo však již pozdě. CBM začal doplácet na chyby marketingu a vedení společnosti.

K celkové situaci přispělo, že Commodore se stále snažil vyrábět vlastní PC. Nedokázal však konkurovat záplavě produktů levných asijských výrobců a výrobu značkových PC dotoval. Bohužel právě z výnosů, které mu přinášela Amiga. Na konci roku 1993 vykázala společnost rekordní ztrátu ve výši - 356 milionů dolarů. Špatná finanční situace Commodore se odrazila i v dceřinné společnosti. Byl zastaven vývoj nových čipů, zrušeny byly i nové typy Amig.

Commodore se choval zcela iracionálně. Nedovedl načasovat uvedení nových produktů, nemluvě o promyšlené propagaci. S novými typy Amig přicházel až na poslední chvíli, v situaci, kdy už v podstatě „musel“. Přes nesporný úspěch typů A1200 a A4000 se společnost stále více zadlužovala. Netrvalo dlouho a v 29. dubna 1994 se ocitla v dobrovolné likvidaci. Ceny akcií klesly na několik centů a postupně byly staženy z burzy. Hlavní továrna na Filipínách, kde se vyráběly důležité součásti Amigy, byla uzavřena. Commodore v USA definitivně padnul...
reklama