reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Conroe nejspíš jen tak nebude

26.6.2006, Eagle , aktualita
Conroe nejspíš jen tak nebude
Po vlně dobrých zpráv ohledně nového procesoru Intel Core 2 Duo (Conroe) přichází také nějaké ty špatné zprávy. První z nich hovoří o tom, že reálná dostupnost procesorů Conroe v obchodech bude nejspíše nevalná. Po té, co Intel přesunul...
Po vlně dobrých zpráv ohledně nového procesoru Intel Core 2 Duo (Conroe) přichází také nějaké ty špatné zprávy. První z nich hovoří o tom, že reálná dostupnost procesorů Conroe v obchodech bude nejspíše nevalná. Po té, co Intel přesunul uvedení z 23. července 2006 na 28. července, se tak objevují další náznaky toho, že procesorů není dostatek. Tuto informaci jsem obdržel ze dvou na sobě nezávislých a poměrně spolehlivých zdrojů.

Conroe stepping 5 - revize B1

Celá věc patrně souvisí s tím, že Intel s největší pravděpodobností stále nedoladil návrh čipu, a proto nemůže zahájit masovou výrobu. Připomeňme si některá fakta. První kusy Conroe revize A0 se objevily již minulý rok a měly identifikační hodnotu CPUID instrukce 6F0 (Family / Model / Stepping). Tento čip se téměr nedostal mimo Intel. Na přelomu roku následovala revize A1 s CPUID 6F1. To byly první kusy, které se dostaly do "nesprávných" rukou a u kterých byly zveřejněny výsledky testů. Těchto čipů bylo velké množství. Po této revizi následovala B0 (CPUID 6F4), kterou jsme delší dobu považovali za finální a která údajně vylepšila charakteristiky tak, jak to ani samotní vývojáři nečekali. Kusů s touto revizí bylo také velké množství.

Nyní ale menší překvapení. Tento týden se objevil screenshot z CPU-Z zobrazující procesor se stepping 5. To by měla být revize B1. Po delším pátrání se mi podařilo z opět poměrně důvěryhodných zdrojů zjistit, že ani B1 nebude finální. Do prodeje by se totiž měly dostat až kusy s CPUID 6F6 - revizí B2. Protože ale zatím takový čip sotva existuje, nabízí se otázka, jak může Intel chtít Core 2 Duo uvést, když ani měsíc předtím ještě nejsou k vidění žádné známky výskytu mezi "veřejností". Mimochodem, ani partněři na tom se vzorky zatím nejsou nijak dobře. V nejbližší době se také pokusíme zjistit, zda náhodou Intel nedodává k testům do časopisů předprodukční vzorky založené na starých revizích, u nichž by se výpočetní výkon mohl lišit od prodejních kusů.

Další zdroje (tentokrát trochu ovlivněné) pak hovoří o tom, že Intel má s Conroe problémy s výtěžností. Tuto informaci ale berte s velkou rezervou. Mimochodem, v pondělí Intel uvádí první procesor architektury Core - serverový Woodcrest. Podle Dailytech se ale očekává, že první kusy budou k dispozici až v půlce srpna.

UPDATE 26. června: Dnes uvedený serverový Woodcrest bude k zákazníkům dodáván v revizi B2. S pravděpodobností blížící se jistotě lze tedy konstatovat, že i prodejní Conroe bude používat revizi B2. Přitom Intel nyní k testům dodává starší B1 (CPUID 6F1). Protože si za posledních několik let nepamatuji, že by k testování sloužily vzorky založené na starém návrhu (a to ať u Intelu nebo u AMD), jedná se o velmi nestandardní situaci, která má jistě své důvody. Mimochodem, například základní deska Gigabyte s čipsetem P965 ve svém BIOSu z půlky června (... se kterým míří na trh) neobsahuje microcode update pro CPUID 6F6, tudíž při kombinaci její a prodejního Core 2 Duo mohou až do update BIOSu vzniknout různé problémy plynoucí z neošetření chyb procesoru. Přitom postarší procesor Pentium D Presler v nové revizi D0, která se objeví až v září, je deskou plně podporován. Uvedení Conroe tak začíná z tohoto pohledu vypadat jako značně uspěchané.
reklama