reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master představuje dva nové chladiče CPU - Mars a Hyper TX

19.9.2006, Jan Vítek, aktualita
Cooler Master představuje dva nové chladiče CPU - Mars a Hyper TX
První z novinek si svůj název rozhodně zaslouží. Už jen svým tvarem vypadá jako UFO a pokud se ještě rozsvítí modrým světlem ventilátoru, pak mu už chybí pouze vzlétnout. Vyroben je však už z klasických materiálů a součástí - hliníkových...
První z novinek si svůj název rozhodně zaslouží. Už jen svým tvarem vypadá jako UFO a pokud se ještě rozsvítí modrým světlem ventilátoru, pak mu už chybí pouze vzlétnout. Vyroben je však už z klasických materiálů a součástí - hliníkových žeber, měděné styčné plochy a třech samostatných heatpipe. Ty ale viditelně nerozvádí teplo mezi žebra, ale nahoru do druhé základny, takže teplo se šíří pouze ze dvou bodů. Toto je jistě zajímavý a neotřelý nápad, avšak nevidím jej jako zrovna nejefektivnější.



Uvnitř těla chladiče je skryt 92mm ventilátor s kluznými ložisky regulovatelný od 900 po 3000RPM (PWM), přičemž obvykle by se měl točit na 1800RPM při 25dBA. Tento ventilátor je natočen směrem dolů, takže seshora přes žebra tahá čerstvý vzduch a pak jej posílá kolmo na základní desku. To znamená, že chladiče mosfetů na základní desce budou využívat tohoto proudu vzduchu, ale také je jasné, že střední část žeber chladiče zůstane bez ofuku, což by ale vzhledem k jejich vzdálenosti od základen nemělo příliš vadit. Rozměry chladiče jsou 132 x 120 x 105mm, hmotnost 670g a kompatibilita je zajištěna pro sockety Intel LGA 775 a AMD Socket 754/ 939 / 940 / AM2 / F.



Další novinka, Hyper TX, je již ověřené konstrukce typu věž a koncepčně vychází z předchozích verzí Hyper 6. Cooler Master píše, že je zde použita kombinace pomaloběžného a menšího ventilátoru společně s méně heatpipe, aby se zajistilo lepší a stabilnější chlazení, kterýžto výrok mi sice moc nejde do hlavy, ale budiž. Nejspíše je tím myšleno, že menší a pomalejší ventilátor by přítomnost více heatpipe nemusel utáhnout (to také záleží spíše na množství tepla), však uvidíme, co je schopen zvládnout.


Chladič se třemi rozdělenými heatpipe má rozměry 90 x 44 x 136,5mm a doprovází jej 92mm ventilátor (650-1800RPM). Ložiska tohoto ventilátoru výrobce označuje jako Long life bearing, tedy ložiska s dlouhou životností. Dodávány budou dvě verze Hyper TX - jedna pro Intelovské Core a druhá pro AMD procesory včetně těch nejmodernějších.

Zdroj: Cooler Master
reklama