reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.6.2012, Jan Vítek, aktualita
Společnost Cooler Master si pod značkou CM Storm připravila novou mechanickou klávesnici využívající známá tlačítka Cherry MX. Tato klávesnice se bude prodávat pod označením Quick Fire Pro, a to hned ve čtyřech verzích. První je GKCC1 s...
Misacek (28) | 4.6.201213:39
Vypadá hezky. Vzhledem k tomu, že v Čechách prakticky nejde koupit mechanickou klávesnici ­(kromě herního kusu od Razeru, který ale na psaní, tzn. kvalitou zpracování nevypadá zrovna nejdůvěryhodněji a navíc je drahý­), si myslím, že by si to mohlo najít svůj trh, i když asi malý. Pokud tohle bude zpracované na úrovni, která alespoň zhruba odpovídá DASům nebo Filcům, které se dají za podobný peníz poslat z US nebo DE, tak bych za to do dvou tisíc asi i dal. Než se tohle objevilo, měl jsem na papíře, kam si píšu, co bych si koupil, kdybych teď kupoval počítač, napsanou MS Sidewinder X4 ­(cca 1000 Kč­), o které jsem tady četl hezké věci, ale ta není mechanická. Tady od toho bych koupil MX Blue verzi. Jasně, ideálně by člověk chtěl Topre spínače, ale to asi nehrozí, ty jsou velmi vzácné i na americkém trhu ­(dělají to asi dvě firmy, Topre samotné a ještě jedna­).

Tahle klávesnice vypadá střídmě, solidně. Žádné zbytečné ­"gamerské­" nesmysly typu nadbytečných plastových kontur, stavových displejů, atd. Akorát je škoda, že USB neumožňuje n­-key rollover, který mají mechanické klávesnice z principu konstrukce vždycky. Stejně mám trochu pocit, že nikdo ten port neupravil tak, aby ho umožňoval ­(někde jsem o tom četl, šlo by o jednoduchou úpravu přenosového protokolu­), jenom proto, aby prodejci ­"herních­" klávesnic mohli chtít příplatek za ­"anti­-ghosting­" funkce, které by samozřejmě implicitní nkro na mechanických klávesnicích učinilo zcela zbytečnými.

Podsvícení je příjemný bonus, i když si nejsem jist, zda poloviční rozsah podsvícených kláves v kombinaci s nepodsvícenými nebude vypadat trochu blbě. Nevíte, zda to půjde vypnout pro případ, že by tomu tak bylo? Pak mě ještě trochu štve malý Enter, ale to je prakticky na všech lepších klávesnicích. ­"Americké rozložení­". Asi se jim nevyplatí dělat pro jiné národy velké Entery ­(pro ty, které klávesy, kvůli kterým je Enter malý, tolik nevyužívají, a proto by je mohly mít posunuté výměnou za větší Enter, jako to mají mj. i Češi­), když se stejně ty modely prodávají celosvětově v malých sériích.

Ještě jsem se chtěl zeptat ­- jak to má řešené popisky kláves a z jakého jsou klávesy plastiku? Byla by škoda, kdyby to mělo nálepkami popsané klávesy z ABS plastu, protože takové by se pak ošoupaly daleko dříve, než by vypověděly ty Cherry MX spínače, které jsou certifikované asi na 50 millionů úhozů ­(což v podstatě znamená, že ty spínače vydrží skoro komukoliv desítky let, možná kromě barbara Conana ­(­"Krom! ... buch!­")­).

A vůbec, CoolerMaster na mě dělá poslední dobou dobrý dojem. Zdá se, že se opravdu snaží dělat užtečné high­-end věci, nejen marketingové nesmysly typu Razer Imperator ­(ne že by ta myš nebyla hezká, ale 3 tisíce za krysu je absurdní, zvlášť když třeba s Logitechem G400 za tisícovku prý nepoznáte rozdíl ­- a to navíc lidé píší, že s tím Logitechem se dělá pohodlněji než s ­"gamerskými­" myšmi­). Tak třeba tuhle mě uchvátil ­(zde recenzovaný­) CM Cosmos II. Je sice pravda, že deset tisíc do bedy nedám, protože to nepotřebuji ­(bral bych asi Fractal Design Define XL, který se dá koupit kolem 3.5 tisíce a má všechno, co člověk může potřebovat­), ale ta skříň je prostě dokonalá. Má např. lepší panty než naše lednice... :­-­) Když tak o tom přemýšlím, tak asi i lepší než většina našich skříní na šaty. A konečně pořádně řešené porty na předku ­- je jich dost a nepřekáží si. A taky ovládání větráků vypadá velmi cool, spolu se zbytkem designu ­- mám rád ­"odměřenou eleganci­", nikoli něco co vypadá jak Optimus Prime v robotím módu ­(teda Optimus vypadá bezvadně, jenom nemusím mít takový design na svém PC­).

Sorry za částečný offtopic.
Odpovědět0  0
mikeczcom (126) | 4.6.201216:45
Máte pravdu že se Coolermaster docela snaží, ale třeba myš bych od nich asi nekoupil a z nějakého důvodu jsem si doma zvykl na nízký zdvih kláves, takže asi ani klávesnici ;­-­)­)

s tím podsvícením máte pravdu, bylo by lepší kdyby byly podsvíceny všechny klávesy a bylo to nastavovatelné ­(třeba při hře půlka vyplá jak je psáno že to má­) ale prostě jde poznat že podsvítili klasické herní klávesy a na víc se asi nechtělo dávat diody, teda... peníze.

tu narážku na Imperator jsem trochu nepochopil, ta myš se dá koupit od 1500 ;­-­) co se týče ergonomie, každému vyhovuje něco jiné takže tam nejde být objektivní, nicméně G400 je také herní myš a jako taková vychází z dnes již asi legendární MX518. podle toho co jsem viděl obrázky, ergonomie se nezměnila ani v detajlech ;­-­)

a co se týče skříně, jednu od CM mám, slušný kousek ;­-­) co se ale týče uchvacování... u mě Silverstone TJ11 ;­-­) akorát těch 15 papírů...
Odpovědět0  0
Misacek (28) | 4.6.201221:01
S Imperátorem jsem se spletl, omlouvám se. Spletl jsem si typy. Měl jsem na mysli takovou tu Tron Legacy myš, která vypadá zcela nepoholně a při uvedení stála asi tři tisíce. Teď už je taky levnější. Za podobnou cenu teď prodávají nějakou Naga Epic. Má víc tlačítek než některé klávesnice...

Jo, ergonomie G400 je asi úplně stejná jako MX518.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 12.6.201210:38
Opravdu doufám, že se to s příchodem těchto CM na trh zlepší. S tou ­(ne­)dostupností mechanických klávesnic na našem trhu je to opravdu zlé. Pokud seženeme, bude recenze modelu s Cherry MX Blue.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.