reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-7700K přetaktován na 7,3 GHz se všemi jádry

8.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Core i7-7700K přetaktován na 7,3 GHz se všemi jádry
V těchto dnech jsou stále aktuální nové a nové pokusy o přetaktování procesoru Core i7-7700K "Kaby Lake". Nyní se můžeme podívat na video o pokusu německého overclockera, kterého si do Tchaj-pej pozval Asus.
Obvykle se pro takové pokusy používá tekutý dusík, ovšem německý overclocker der8auer využil stejným způsobem tekuté helium při pokusu, který připravila společnost Asus ve svém tchaj-wanském ředitelství v rámci akcí Absolute Zero.


Nyní se můžeme podívat na video, které der8auer o své cestě a taktovacích pokusech na Tchaj-wanu natočil, čili i na to, jak se mu podařilo vyhnat procesor Intel Core i7-7700K na takt 7,3 GHz. Pokud vám němčina zrovna nevoní, můžete si zapnout anglické titulky.






Technické podrobnosti ohledně přetaktování procesoru začínají se šestou minutou a dozvíme se třeba i o rozdílech při chlazení tekutým heliem oproti tekutému dusíku. Za pozornost stojí, že bylo použito nějakých 100 litrů tekutého helia, které se přitom vypařilo přibližně během čtvrt hodiny. Jeden litr totiž zmizí za pouhých deset sekund, takže mnohem rychleji než dusík. Helium je navíc mnohem dražší, neboť přijde asi na 40 eur za litr, zatímco dusík stojí jen cca 30 až 40 centů, ale podstatný rozdíl je v tom, že má v tekutém stavu teplotu -269 °C, což je o 70 °C méně než v případě tekutého dusíku. Taktovací pokusy s jeho využitím tak nejsou zrovna levné, ale při těch extrémních se dosažení teploty blízké absolutní nule dokáže vyplatit.

To se ukázalo i v tomto případě, kdy byl procesor Core i7-7700K přetaktován na 7.328 MHz, a to měl zapnuta všechna čtyři jádra a Hyperthreading navrch. To je označeno za nejvyšší dosažený takt na čtyřjádrovém procesoru od Intelu, a dle der8auera tak byly dodatečné náklady opodstatněné. Ostatně extrémní overclocking obecně není levná legrace. Je zcela běžné, že hardwarové komponenty při něm zmírají jak mouchy, když se overclockeři snaží najít třeba hranice napájecího napětí, které daný procesor, GPU nebo paměti ještě zvládnou. Však právě to si musí zjistit sami. Za zmínku stojí fakt, že v případě chlazení tekutým dusíkem si můžeme dovolit zvýšit napětí až na celé 2 V, což je celkem dost u procesoru, kde v případě vzduchového či vodního chlazení se musíme ohlížet na každou desetinu či ještě menší porci napětí navíc.
reklama