reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7 "Haswell-E": osm jader a DDR4 navrch

13.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Core i7 "Haswell-E": osm jader a DDR4 navrch
AMD sice přestává být v sektoru výkonných desktopových procesorů pro Intel konkurencí, ovšem ten kvůli tomu pochopitelně nezůstane stát, možná jen trošku polevil v tempu. Chystá si nové procesory Haswell-E, čili novou generaci hi-end desktopových CPU.
Core i7 "Haswell-E" jsou tedy označovány za HEDT (High-End Desktop) procesory a jak už je jasné z jejich názvu, postaveny budou na nejnovější 22nm architektuře využité u 4. generace procesorů Core. Zajímavé je na nich především to, že jako první procesory svého typu nabídnou osm jader (předchozí měly maximálně šest) a nově také čtyřkanálový řadič pamětí DDR4. Zvládnou tak paměti DDR4 pracující na frekvenci až 2133 MHz.





Krom toho je samozřejmostí integrace rozhraní PCI Express 3.0, a to s celkem 40 linkami, což by mělo umožnit zapojit dvě grafické karty s plnou datovou šířkou. Vedle toho se setkáme také se známými technologiemi Turbo Boost 2.0 a Hyper-threading, takže osmijádrové verze se budou systému hlásit jako šestnáctijádrové.





S čipovou sadou Intel X99 je propojí sběrnice DMI 2.0 s propustností 4 GB/s, která zajistí komunikaci přes další rozhraní jako USB 2.0 a 3.0, SATA 6 Gbps, Gb Ethernet, PCI Express 2.0... Intel ovšem vůbec nemluví o tom, zda platforma pro Haswell-E bude podporovat nový standard SATA Express pro moderní vysokorychlostní SSD, na něž dnešní SATA 6 Gbps už nestačí. Taková podpora by dávala smysl, zvláště u těch nejlepších desktopových sestav s Intelem.

Haswell-E také přijdou pro socket LGA 2011-3, čili nebudou kompatibilní se stávajícími deskami s LGA 2011. Vzorek procesoru, tzv. engineering sample, už je hotový a server VR-Zone nám přinesl i jeho fotografii. Můžeme tedy očekávat, že Intel své nové HEDT procesory představí někdy v příštím roce na akcích CES, CeBIT nebo Computex.

Zdroj: techPowerUp
reklama