reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair Commander Mini ovládá nejen chlazení a podsvícení

20.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Corsair Commander Mini ovládá nejen chlazení a podsvícení
Corsair uvedl na trh nový víceúčelový ovladač Commander Mini, který je určen pro spolupráci se zařízeními podporujícími Corsair Link a dokáže ovládat chlazení, podsvícení i výkon osobního počítače.
Pokud vám Corsair Link nic neříká, ale pamatujete si NVIDIA ESA, pak vězte, že jde o velmi podobný systém. Corsair Link byl představen již v roce 2011, a to byl rok, kdy NVIDIA ESA již zůstala v zapomnění jako pokus o standardizaci systému chlazení, monitorování a ovládání PC. Corsair takové ambice nemá a Link nabízí pouze jeho vlastní produkty. A až nyní jej napadlo, že by mohl nabídnou novou centrální jednotku, která poslouží k různým účelům a představil Commander Mini.





Jde o chytřejší ovladač ventilátorů a podsvícení, který budeme moci propojit s dalšími zařízeními, která podporují Corsair Link. V základu funguje tedy jako jiné regulátory, takže má konektory pro připojení ventilátorů, teplotních čidel a LED. Ovšem co se týče ventilátorů, z obrázku můžeme jasně vidět, že všech šest konektorů má čtyři piny, takže by měly podporovat PWM, což by ve světě samostatných regulátorů otáček (pokud se nepletu) bylo unikátní či alespoň téměř nevídané. Ostatní totiž pracují se změnami napětí a ne modulací pulzů plného napětí a pokud už nějaký PWM nabízí, pak třeba jen u jednoho ventilátorového konektoru. Pak tu máme čtyři konektory pro klasická odporová teplotní čidla, jeden konektor pro ovládání podsvícení (konkrétně LED pásky Corsair Link) a nakonec čtyři konektory pro další zařízení s Corsair Link.





Samotný Commander Mini připojíme k počítači pomocí interního konektoru na USB 2.0 a napájení zajistí SATA Power. Je také patrné, že toto zařízení nemá žádný standardizovaný formát, takže si pro něj musíme sami najít místo ve skříni, ale Corsair k němu prý dodává jistý montážní kit. Tím ale bude dle všeho nějaká lepicí páska.

Na zařízení nejsou vidět žádné ovladací prvky, takže je zřejmé, že nastavení zajistí software, a to Corsair Link Dashboard. Uživatelé budou moci s jeho pomocí monitorovat třeba teplotu chladicího média, pokud tedy mají v systému kompatibilní vodní chladič, další teplotní údaje z čidel, otáčky připojených ventilátorů včetně těch, které jsou na dalších zařízeních. Pak budeme moci otáčky samozřejmě i regulovat, a to nejen manuálně, ale i automaticky v závislosti na teplotě snímané čidly.

Corsair uvádí, že Commander Mini bude pracovat s "prakticky kterýmkoliv skříňovým ventilátorem", takže je velkou otázkou, zda opravdu využívá PWM, nebo má pouze rozšířené konektory se čtyřmi piny. Ve specifikacích k tomuto bohužel není uvedeno vůbec nic a nikde nenajdeme ani zmínku o PWM, takže osobně bych se přikláněl k tomu, že půjde o regulaci pomocí změny napětí.

Ve specifikacích tedy najdeme pouze rozměry ovladače (145 x 59 x 13,5 mm), rozsah vstupního napětí, maximální zátěž na jeden ventilátorový konektor (1 A) a celkovou maximální zátěž včetně LED výstupu (4 A). Cena ovladače byla stanovena na 60 USD.

Zdroj: TZ Corsair
reklama