Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cortana se poprvé předvedla na desktopu

8.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Cortana se poprvé předvedla na desktopu
Virtuální asistentka Cortana je vyvíjena jako alternativa k Applovské Siri i pro desktopový systém, což je známo už velmi dlouho. Nyní máme možnost se podívat na to, jak pracuje na nových Windows 10.
O vyvíjené virtuální asistentce Cortana se tedy ví již od té doby, kdy se ještě myslelo, že si Microsoft chystá ne Windows 10, ale Windows 9. V názvu nového systému jsme se mýlili, ovšem informace o tom, že bude zahrnovat Cortanu, byly pravdivé. Nyní WinBeta informuje o tom, že raná verze aplikace Cortana pro Windows 10 už je provozuschopná.





WinBeta také vypustilo do světa video, které ukazuje Cortanu v akci. Můžeme tak zjistit, že různé funkce virtuální asistentky, které možná znáte ze systému Windows Phone, už fungují, ovšem řada z nich je velmi limitována, protože zatím není k dispozici spojení s online databází.


Aplikace Cortany tedy zatím funguje i vypadá velmi jednoduše a ona samotná je v tomto stavu určena pro testování. Ve finální verzi budou uživatelé moci aktivovat Cortanu i hlasem, aniž by museli mačkat tlačítko. Ve videu můžete vidět různé vyzkoušené funkce, přičemž o ostatních se mluví. Jde o plánovaná upozornění, budíky, hovory přes Skype, práci s kalendářem, pořizování poznámek, vyhledávání, přehrávání hudby, hledání v mapách nebo informací o počasí.

Po dokončení by měla Cortana nabídnout i schopnost popovídat si s uživatelem, alespoň do míry schopností jejího AI a databáze znalostí a pak i další funkce závisející na internetové konektivitě, jako jsou například konverze měn. V různých oblastech se také dočkáme různých hlasů, což je celkem pochopitelné.

Zdroj: Hexus.net