reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CPU IBM se 4096 jádry propojenými jako neurony

8.8.2014, Jan Vítek, aktualita
CPU IBM se 4096 jádry propojenými jako neurony
Společnost IBM se pochlubila svým novým procesorem, který dostal označení TrueNorth. Jedná se o čip skládající se z celkem 4096 jader, která jsou propojena podobně jako neurony v lidském mozku.
Firma IBM se tedy inspirovala právě v organickém mozku a zkusila vytvořit procesor, jehož jádra jsou propojena jako neurony pomocí synapsí. Nicméně oproti lidskému mozku je tato struktura v čipu TrueNorth značně zjednodušena, ale i tak jde o velmi zajímavý produkt. IBM s ním nyní přišel jako s výsledkem téměř desetiletého výzkumu, na nějž přispěla 53 miliony dolarů také Defence Advanced Research Project Agency (DARPA).





IBM TrueNorth má velikost poštovní známky a je prý schopen zpracovávat velké objemy dat z několika zdrojů. Navíc je navržen tak, aby se jich mohlo zapojit víc do řetězce ve víceprocesorovém systému. Pro provoz jednoho procesoru je přitom zapotřebí jen velmi málo energie, a to pouze 63 mW, což je na hony vzdáleno dnešním klasickým procesorům.

Čip se skládá z celkem 5,4 miliardy tranzistorů, čili na jedno jádro by mohlo připadnout cca 1,3 milionu tranzistorů, ale to bude nepřesný výpočet, protože tu jsou i další obvody. Ještě v roce 2011 mělo IBM jen jednojádrový čip a od té doby se jim povedlo vytvořit 15x menší jádra, která spotřebují 100x méně energie. Vnitřní "neuronová síť" se pak skládá ze 4096 jader propojených jedním milionem neuronů (Spiking Neurons) a 256 miliony konfigurovatelných synapsí.

Potenciál čipu již byl demonstrován s využitím videokamery namířené do ulice, v jejímž obraze TrueNorth detekoval lidi a sledoval je. Je to tedy čip určený pro speciální nasazení, a to třeba u autonomních robotů, takže nehrozí, že by IBM tak vytvořilo konkurenci pro dnešní procesory v běžných počítačích.

Zdroj: Hexus.net
reklama