reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CPU Skylake mají chybu, systém mrzne při počítání prvočísel

11.1.2016, Jan Vítek, aktualita
CPU Skylake mají chybu, systém mrzne při počítání prvočísel
Po intelovské kauze bendgate z konce minulého roku se objevil další problém. Skupina matematiků využívajících procesorky Skylake k počítání prvočísel si postěžovala, že na rozdíl od starších modelů způsobují mrznutí systému. A co na to Intel?
Matematický tým, který se nazývá Mersenne Community, využívá aktuální procesory Intel Skylake k počítání prvočísel pomocí známého softwaru Prime95, který se také využívá k pořádnému zatížení procesorů při testování jejich stability nebo výkonu chladičů. Narazili ale na problém, který vždy spolehlivě přinesl zamrznutí systému, přičemž stejnou úlohu zvládly procesory Intel starších generací bez problémů. Logicky z toho můžeme tedy vyvodit, že to je problém právě procesorů Skylake. Nedávno se přitom ukázalo, že ty jsou kvůli tenkým procesorovým destičkám mechanicky méně odolné než Haswell a starší generace a hrozí, že některé chladiče je mohou přímo promáčknout a zničit nejen je, ale i socket základní desky. Nyní je tu tedy už druhý problém.





Matematici z Mersenne Community se zasloužili o nalezení všech rekordních prvočísel v posledních 20 letech a využívají k tomu software, který provozovali už na desítkách tisíc počítačů a první problém se objevil až nyní na procesorech Skylake. I proto relativně rychle identifikovali zdroj problémů.

Ty byly již nahlášeny společnosti Intel, která si vyžádala s využitím softwarového diagnostického nástroje podrobné informace o použitých systémech, aby mohla zjistit zdroj potíží. To se Intelu nakonec povedlo a už se vyjádřil, že ty se projeví pouze při "jistém komplexním typu zátěže procesoru", kdy ten může způsobit zamrznutí systému nebo jeho nepředvídatelné chování. Řešením je aktualizace BIOSu, k čemuž již Intel poslal výrobcům desek příslušné podklady, takže můžeme očekávat, že ti začnou postupně zveřejňovat nové verze BIOSů pro desky s čipsety Intel 100 Series.

Zdroj: Hexus.net
reklama