Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative X-FI zrychluje hry o 17%

14.7.2005, Milan Šurkala, aktualita
Creative X-FI zrychluje hry o 17%
Leader v digitálních zábavních řešeních Creative Technology testuje nový zvukový čip Creative X-Fi Xtreme Fidelity. Ten prý pomáhá dosáhnout 17% navýšení fps v nejnovějších hrách. George Thorn, ředitel vývoje, prohlásil, že je zde poprvé...
Leader v digitálních zábavních řešeních Creative Technology testuje nový zvukový čip Creative X-Fi Xtreme Fidelity. Ten prý pomáhá dosáhnout 17% navýšení fps v nejnovějších hrách.



George Thorn, ředitel vývoje, prohlásil, že je zde poprvé zvukový čip, který dokáže navýšit frame rate při pokročilém zpracování 3D zvuku. Testy probíhaly na desce Abit AA8XE s velmi dobrým integrovaným zvukovým čipem High Definity Audio. Zkoušeli například Battlefield 2, Unreal Tournament 2.

Při omezení nového čipu na 30 zvuků zároveň, což je maximum, které je HD schopno přehrát, nabízel Creative X-Fi v Unrealu 2004 nárůst frame rate o 17%. Zatímco na X-Fi běželo zároveň EAX 4.0 Advanced HD, CMSS-3D a 24 bitové efekty Crystalizer, HD Audio bylo schopno pouze EAX 2.0. Když na X-Fi využili možnosti přehrát 120 zvuků najednou, stále nabízel o 3% vyšší frame rate než HD Audio s 30 zvuky.

V Battlefield 2 použili kvalitu zvuku Medium, což znamená 32 zvuků při 22kHz, což je maximum HD Audia a X-Fi překonalo integrovaný čip dokonce o více než 17%. Čip má více než 51 milionů tranzistorů a výkon přes 10000 MIPS. Podle Creative je 24krát výkonnější než předchůdce. Otázkou je, jaký přesně by byl rozdíl ve výkonu s PCI zvukovými kartami.

Zdroj: www.guru3d.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.