Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crono Labs + VESA: opravdové herní AiO

3.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Crono Labs + VESA: opravdové herní AiO
Crowdfundingový startup s názvem Crono Labs si chce udělat jméno na počítačovém systému All in One, který využije standard VESA k tomu, aby nabídl opravdu výkonné herní PC. Jde tedy o speciální skříň využívající standardní PC komponenty.
Crono Labs zkouší své štěstí na serveru Indiegogo, kde chtějí vybrat pouhé 2000 USD, čehož bezpochyby dosáhnou. Ty potřebují k výrobě čtyř úvodních prototypů, na nichž si ověří, zda bude mít takový koncept smysl a zda nebude třeba něco upravit. Poté už plánují přijít s hotovým produktem, který má být k dispozici ještě v tomto roce. Zajímavé je, že za Crono Labs stojí pouze dva mladí Irové, Oliver Burke (17) a Ruairi McNicholas (18). Přejme jim tedy štěstí.





Jejich záměr je tedy jednoduchý, jak můžete vidět z okolních renderovaných obrázků. Postaví prostě větší skříň, která se pomocí VESA systému namontuje na zadní stranu monitoru. Stejný systém využívá už řada různých počítačů, například miniaturní PC ve stylu NUC.





Počítačová skříň vypadá velice jednoduše a je určena pro základní desky Micro ATX nebo Mini ITX a také standardní napájecí zdroj formátu ATX. Dovnitř tak můžeme nacpat běžnou sestavu, ale je zřejmé, že grafická karta bude potřebovat tzv. riser, čili speciální spoj pro propojení se slotem PCI Express x16. Nebude tedy nejspíše možné nainstalovat dvě grafické karty, ale to drtivé většině uživatelů ani nebude vadit. Omezení také platí pro délku grafické karty, a to maximálně 267 mm.





Ve skříni je dále místo pro dva 3,5" pevné disky a dvě 2,5" SSD, což by mělo také stačit a z obrázků je také patrné, že tu máme prostor pro čtyři velké ventilátory. Dovnitř se vejde také vodní chladič s až 240mm radiátorem, ovšem v takovém případě se dovnitř nevejde deska formátu Micro ATX , ale jen Mini ITX. To vše by nemusel stojan monitoru unést, a tak skříň využije vlastní stojan vyrobený z hliníku, přičemž i ona samotná by měla být hliníková. Výhoda je, že tento stojan nabídne v základně dva porty USB 3.0, přičemž jeho rovná plocha by také mohla najít využití, třeba pro bezdrátové nabíjení telefonu, ale s tím tento návrh nepočítá. Počítá se ale s madlem v horní části skříně, díky němuž ji bude snadné přenášet.

Zdroj: Crono Labs