reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crysis nainstalovaný do RTX 3090 prošel testy, ukázaly nějaký rozdíl?

6.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Crysis nainstalovaný do RTX 3090 prošel testy, ukázaly nějaký rozdíl?
Dnes jsme se dozvěděli o jednom pěkném, ale nedotáhnutém pokusu, v němž byla hra Crysis 3 nainstalována na RAM disk vytvořený z paměti karty RTX 3090. Toho se chytl server Tom's Hardware, který provedl pár testů. 
Crysis 3 nainstalovaný do grafické karty zní na první pohled jako výplod někoho, kdo "tomu" moc nerozumí, ale RTX 3090 má více než dost paměti na to, aby se jí mohla část vzít, udělat z ní diskový oddíl a pak už je to jasné. 
 
 
My jsme se ale nedozvěděli, jaké výhody můžeme opravdu očekávat od hry, která ve své době počítala s instalací na pevný disk s rychlostí čtení někde mezi 100 a 200 MB/s, ale namísto toho je na úložišti s propustností blížící se 1 TB/s a s nesrovnatelně pohotovějším přístupem k datům. Krom RTX 3090 byl v tomto případě využit VRAM Drive a ImDisk Toolkit, přičemž je zřejmé, že z praktického hlediska nejde o nejlepší přístup už jen kvůli tomu, že po vypnutí počítače data z paměti karty zmizí. Na druhou stranu, jde o otázku zkopírování cca 14 GB dat, což lze po zapnutí počítače snadno automatizovat dávkovým souborem. 
 
Je také třeba upozornit, že mít hru uloženou v seberychlejší paměti nemusí být žádná výhra. Herní soubory dnes bývají zcela běžně komprimovány, takže při jejich rozbalování bude úzké hrdlo někde zcela jinde než v propustnosti úložiště (CPU) a pokud jde o testy všímající si snímkovací frekvence, v jejich případě jde zase hlavně o grafickou kartu. A i kdyby nebyly zabalené, pak data se z paměti karty stejně musí nakopírovat přes sběrnici PCIe a CPU do systémové paměti počítače, takže úzkým hrdlem se stává právě PCIe, a to i ve verzi 4.0. Není pak divu, že testy dopadly následovně.
 
 
Z toho všeho vyplývá, že využití paměti karty RTX 3090 jako RAM disku nemusí vůbec pomoci, a to ani pro rychlejší start. Ve skutečnosti pak hra instalovaná na kartě startovala nejpomaleji, nicméně je třeba vzít v úvahu chybu měření. Tak či tak, rozdíl je přinejhorším pouze 4 desetiny sekundy a dokonce i SATA SSD by mělo být o chlup rychlejší než NVMe SSD. Ale opět, rozdíly jsou příliš malé až neprůkazné. 
 
Ještě nižší pak rozdíly byly při testu načítání úrovní (max. 0,1 s) a v testu výkonu (4K, Very High), kde šlo mezi nejlepším a nejhorším výsledkem jen o 0,9 FPS. Závěrem tak lze říci, že celé toto snažení opravdu nemá žádný praktický význam a jde jen o zajímavost a snahu si potvrdit, že to je opravdu možné. 


reklama