reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyřhvězdný systém má bizarní vertikální planetární disk

21.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Čtyřhvězdný systém má bizarní vertikální planetární disk
Obvyklé je, aby hvězda v rámci svého systému rotovala ve stejné rovině, v jaké se i pohybují její planety, tedy víceméně. Nyní byl ale podrobněji pozorován vícehvězdný systém, v němž planety obíhají ne kolem rovníků, ale kolem pólů svých hvězd.
Způsob rotace planet kolem hvězd je určena už dle vzniku hvězd samotných z rotujícího mračna plynu. V běžném případě tak platí, že planety obíhají ve stejné nebo velice podobné rovině na rovníkové oběžné dráze a rozhodně ne na polární dráze, čili dejme tomu vertikálně na obvyklou rovinu. Pokud pak některé planety získají výrazný sklon či excentricitu, měl by za tím třeba jako v případě našeho Pluta stát střet či blízký průlet kolem jiného hmotného tělesa.
 
 
Nyní tu máme hvězdný systém tvořený dvěma binárními hvězdami, čili celkem čtyřhvězdný systém, a sice už nějakou dobu známý HD 98800. Ten se tak skládá z párů HD 98800 A a HD 98800 B a v nich jsou samotné hvězdy značeny malými písmeny a či b, takže jde třeba o HD 98800 Ab. 
 
Tento systém však není moc starý a dle odhadu má za sebou pouze 7 až 10 milionů let, takže planety se v něm ještě asi nestihly vytvořit. Nicméně právě i proto lze lépe pozorovat protoplanetární disk a jeho orientaci ve vztahu k rotaci hvězd naznačení zase tím, jak ty kolem sebe obíhají. Využito k tomu bylo zařízení ALMA (Atacama Large Millimeter Array), které potvrdilo. 
 
pohled z hypotetické protoplanety systému HD 98800
 
Zde přitom nejde o to, že tu máme čtyřhvězdný systém, protože nám jde konkrétně o jeho binární polovinu HD 98800 B, který má tak podivný protoplanetární disk. Ten se totiž může dle teoretických modelů v binárních systémech vytvořit, což nám ALMA nyní potvrdila, ale už nic se nedozvíme o tom, jak časté by takto uspořádané systémy měly být. 
 
Ve skutečnosti by nemusely být vzácné už jen díky tomu, že dle aktuálních předpokladů v okolním vesmíru existuje 85 procent vícehvězdných systémů a ty jednohvězdné jako ten náš tak jsou v minoritě. Potvrzeno to však samozřejmě není. Nese to přitom s sebou důležitý dopad na probíhající hon na exoplanety ve vícehvězdných systémech, a to třeba s ohledem na sledování gravitačního vlivu planet na hvězdy, čili hvězdnou radiální rychlost. 
 
V systému HD 98800 žádné exoplanety nalezeny nebyly a má se za to, že vertikální protoplanetární disk má potenciál je vytvořit. Simulace také ukázaly, že by mělo jít o stabilní orientaci, která se nebude měnit, protože její zkusmé narušení nepřineslo nic než opětovnou stabilizaci. 
 
Zdroj: Extremetech 


reklama