Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyřjádrové Intely QX6700 dorazily k počítačovým výrobcům

12.10.2006, Jan Vítek, aktualita
Čtyřjádrové Intely QX6700 dorazily k počítačovým výrobcům
Intel počal s dodávkami nových čtyřjádrových procesorů s jádrem Kentsfield, které budou prodávány pod oficiálním názvem Core 2 Extreme QX6700. Procesory tak nyní prochází stádiem testování v počítačových systémech, což se děje v souladu...
Intel počal s dodávkami nových čtyřjádrových procesorů s jádrem Kentsfield, které budou prodávány pod oficiálním názvem Core 2 Extreme QX6700. Procesory tak nyní prochází stádiem testování v počítačových systémech, což se děje v souladu s plánovaným vypuštěním, kterého bychom se měli dočkat již asi za měsíc.


Počítačoví hráči ze čtyř jader patrně příliš užitku (alespoň zatím) mít nebudou, to spíše v aplikacích zpracovávajících více vláken, jako multimediální aplikace, bychom měli uvidět markantní zvýšení výkonu. Tento nový král Intelu se bude dodávat v nízkých počtech, ale toto snad částečně nahradí nové serverové Clovertown, neboli Xeony řady 5300, které by rovněž měly vyjít v listopadu. Mainstream se dočká svých čtyř jader až v prvním kvartále příštího roku v podobě Core 2 Quad-E série.

Jádro Kentsfield pracuje s 8MB L2 cache při taktu 2,67GHz a měl by své energetické nároky udržet do 110W. Dle testů serveru Tom's Hardware však procesor lze celkem bez problémů přetaktovat na 3,33GHz, při nichž prý nabízí dvojnásobný výkon Pentia EE 965, navíc při podobných nárocích na energii. Avšak v idle režimu tento procesor na 3,33GHz konzumuje stejně energie jako Core 2 Duo v plné zátěži. Není to tedy procesor pro masy, ale pro nadšence a systémy žádající si výkon bez ohledu na chlazení a energii.

Zdroj: TG Daily