reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čtyřjádrové mobilní čipy Intel do tří měsíců, Larabee nebude mít funkce pro úsporu energie

17.7.2008, Pavel Boček, aktualita
Čtyřjádrové mobilní čipy Intel do tří měsíců, Larabee nebude mít funkce pro úsporu energie
Nejvýkonnější současný dvoujádrový procesor společnosti Intel, nazvaný Core 2 Duo E8600, již německý vyhledávač Geizhals.at našel v několika obchodech k předobjednání za cenu od necelých 209 Eur. Model s frekvencí jader 3,33 GHz a FSB 1333...
Nejvýkonnější současný dvoujádrový procesor společnosti Intel, nazvaný Core 2 Duo E8600, již německý vyhledávač Geizhals.at našel v několika obchodech k předobjednání za cenu od necelých 209 Eur. Model s frekvencí jader 3,33 GHz a FSB 1333 MHz, integrující 6 MB L2 cache, má přitom díky 45nm High-K výrobní technologii TDP pouze 65 W. Kdy však bude i na poličkách obchodů není zatím přesně známo. Podobně jako v případě mikroprocesorů Atom, resp. na něm založených netbooků. Ty takřka v Evropě nejsou dostupné a ačkoli někteří obchodníci se dušují, že budou brzy, je pravděpodobné, že se brzy opět vyprodají. Přispívá k tomu i snížení ceny ASUS EEE 701 4G o nějakých 50 Eur na 224 Eur. Situace se zřejmě v příštích týdnech nezlepší.

K tomu přispívá i zvětšující se poptávka po nových mobilních čipech, která se ještě zvýší po vydání platformy Centrino 2. Ačkoli systémy srovnatelné s Centrino Duo budou o 100 - 200 Eur dražší, chystá se na trh již kolem 250 modelů všech známých i neznámých výrobců. Nová platforma přináší zejména čipové sady P45 a G45 s podporou FSB 1066 MHz a procesorů s 6MB L3 cache. Současně s vydáním platformy Intel slíbil dostupnost čtyřjádrových mobilních čipů do tří měsíců. Jedním z nich bude i QX9300 s frekvencí 2,53 GHz, 12 MB L2 cache a TDP 45 W. Osobně bych však k větší dostupnosti byl skeptický, 45nm technologií vyráběná CPU trápí nedostatek téměř na všech frontách a i po dlouhých měsících stále nejsou některé desktopové modely dostupné. Otázkou je, zda vůbec někdy budou.



Na povrch také opět vyplulo několik podrobností o grafických kartách projektu Larabee. Ty mají mít PCB s dvanácti vrstvami, což není zrovna málo a značně to prodraží výrobu. Co je však horší, TDP karet bude údajně monstrózních 300 W a minimálně první verze má postrádat úsporné funkce, i při naprostém nevyužívání tedy karty mohou spotřebovat víc jak 100 Wh za hodinu. To by mohlo být ještě tolerováno u použití jako GPGPU, ale lze pochybovat o tom, že u grafické karty. Vzhledem k plánovanému vypuštění na veletrhu Computex 2009 by karta musela mít výkon více jak dvojnásobný oproti nastupujícímu high-endu AMD, jelikož lze předpokládat, že za rok přijde další jedna až dvě nové generace grafických karet AMD i NVIDIA.

Podobně těžký život bude mít i čipová sada X58 a procesory Nehalem. Díky podpoře Tripple Channel u pamětí za použití procesoru Nehalem a tedy nasazení šesti paměťových slotů se rozroste počet vrstev základních desek na šest až osm, což podstatně zvýší náklady. V současnosti jsou použity standardně čtyři vrstvy. Zpočátku tedy je pravděpodobné, že pořizovány budou hlavně základní desky se čtyřmi sloty a tedy s klasickým Dual Channel či s konfigurací 3 nebo 3 + 1 slot. V současnosti dle informací od výrobců další dvě vrstvy navyšují cenu výroby až o polovinu, navíc používány budou stále ještě drahé paměti DDR3. O Nehalem tedy s velkou pravděpodobností nebude minimálně do poloviny příštího roku velký zájem.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
reklama