reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Curiosity hlásí další poškození svých kol

22.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Curiosity hlásí další poškození svých kol
Vozítko Curiosity již více jak čtyři roky brázdí povrch Marsu a provádí nejrůznější výzkumy. Ta léta provozu se ale podepisují i na jeho kolech. Nyní bylo zaznamenáno další poškození na levém prostředním kole.
Mars Science Laboratory neboli vozítko Curiosity odvádí na Marsu svou práci už nějaký ten pátek. NASA konkrétně Curiosity na Mars vypravila v listopadu 2011 na raketě Atlas V, přičemž rover na povrch planety dosedl až v roce 2012. Rover váží 900 kilogramů a jeho součástí je i šest hliníkových kol širokých 40 centimetrů. A právě na levém prostředním kole bylo při rutinní kontrole vozítka Curiosity objeveno poškození na vzorku kol.

Pro lepší pohyb po povrchu Marsu je rover na svých kolech vybaven vzorkem. Výstupky tohoto vzorku byly na levém prostředním kole na dvou místech přerušeny a na snímcích, které Curiosity pořídila, jde vidět, že poškozené části odstávají. Nejedná se však o žádné vážné poškození, je to jen známka opotřebení, protože Curiosity již na své cestě po Marsu najezdila zhruba 16 kilometrů.




Nové poškození je vidět nahoře na kole


Kola roveru Curiosity jsou však již celkově značně poškozena, protože se po povrchu Rudé planety trmácí už několik let. NASA kvůli tomu před pár lety upravila i dráhu vozítka, aby nedocházelo k tolika dalším poškozením a Curiosity ještě vydržela. To se zatím daří a rover pokračuje dál. Jet Propulsion Laboratory prohlašuje, že všech šest kol vydrží dost dlouho na to, aby rover mohl dosáhnout všech plánovaných destinací pro misi.

Poškozené výstupky vzorku se objevily na snímcích z 19. března, kola tedy musela utrpět tuto ránu od doby předposlední kontroly, která se konala 27. ledna tohoto roku. Poškození výstupků je však jakýmsi prvním signálem, že levé prostřední kolo je blízko překročení svých limitů. Plány výzkumu se však kvůli tomu nemění a Curiosity bude dále pokračovat v prozkoumávání. Nejvzdálenější destinace, na kterou se má Curiosity ještě dostat, vyžaduje ještě asi šest kilometrů jízdy, nebo i méně. Rover by neměl mít velké problémy místa dosáhnout.

V současné době se rover od NASA zabývá zkoumáním písečných dun v geologickém útvaru zvaném Murrayho formace. Při svém postupném šplhání na horu Mount Sharp se snaží rover vypátrat, jak se klima v minulosti na Marsu měnilo. To totiž Curiosity pozná z vrstev hornin. Podle výzkumů vozítka je také Mars pokryt organickým materiálem.

Zdroj: nasa.gov
reklama