Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Daggerfall přepracovaný v enginu Unity je k dispozici zdarma

16.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Daggerfall přepracovaný v enginu Unity je k dispozici zdarma
Studio Bethesda na sebe v posledních dnech strhlo pozornost díky představenému titulu Starfield a poté jsme se dozvěděli i o dalším Falloutu, který bude následovat po příštích The Elder Scrolls. A právě u TES ještě zůstaneme.
Na The Elder Scrolls VI si počkáme ještě přinejmenším do roku 2025, a tak nám zatím musí stačit Skyrim či popřípadě ještě starší díly. Nedávno přitom sama Bethesda nabízela prostřednictvím Steamu druhý díl, čili Daggerfall, přičemž my si nyní můžeme vyzkoušet Daggerfall Unity, který je právě nabízen rovněž zdarma na platformě GOG
 
 
Jde konkrétně o titul Daggerfall Unity - GOG Cut, kterou si můžeme ihned přidat do knihovny a nainstalovat. Tato verze Daggerfallu je tak přepracována v enginu Unity a jak je vidět, grafika je mnohem lepší s více 3D modely a přepracovanými texturami. Ovšem postavy či potvory v podobě 2D spritů tu zůstaly a celkově se tato hra pochopitelně nemůže z technického hlediska rovnat moderním titulům. Bude nám ale bez problémů fungovat na moderním hardwaru a ve verzi GOG Cut je také plná různých modifikací. 
 
 
Dané modifikace nám zlepší třeba stínování, přepracuje podobu hostinců, přidá nový bestiář či diář pro questy, přepracovanou oblohu, atd. Půjde tak stále o Daggerfall, ale ve výrazně vylepšené podobě, jakou jsme nemohli zažít v době, kdy tato hra vyšla na trh. Šlo totiž ještě o hru z roku 1996 určenou pro operační systém DOS, kdy ji ti nejšťastnější mohli provozovat na prvních procesorech Pentium, přičemž tehdy ještě vypadala takto:
 
 
Daggerfall je také obrovský s herním světem o velikosti kolem 210.000 čtverečných kilometrů, kde máme na 15.000 různých lokací, jako jsou města, kláštery, obydlí, hospody, hřbitovy a samozřejmě dungeony. Není tak divu, že tvůrci tehdy využili procedurální generování, kvůli čemuž byly především dungeony nenápadité a dost navzájem podobné, ovšem ani v takovém Skyrimu to s rozmanitostí podzemních prostor není moc slavné. 
 
Daggerfall Unity - GOG Cut nám tak nyní dává možnost zahrát si silně modifikovaný Daggerfall, aniž bychom se sami museli starat o nastavení celé hry. Výchozí Daggerfall Unity totiž vyžaduje původní herní data a poté mnohé ladění, které je tím náročnější, čím více modifikací se rozhodneme využít. GOG Cut je tak prostě a jednoduše plug and play verze.