reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další Alder Lake-S prý v lednu, jaké jsou specifikace?

23.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Další Alder Lake-S prý v lednu, jaké jsou specifikace?
Aktuálně máme na trhu v podstatě jen tři procesory Intel Alder Lake-S, přičemž o třech lze mluvit nejen proto, že jejich verze KF jsou z hlediska výbavy jader a všeho jiného až na iGPU stejné. Jde o to, že ještě nejsou reálně dostupné.
Procesory Core i9-12900KF, Core i7-12700KF a Core i5-12600KF by se snad měly na trhu objevit koncem tohoto měsíce a vypadá to, že zatím nedorazil na náš trh ani jeden. Je tak zřejmé, že Intel v rámci dodávek zatím upřednostnil verze K, které jsou k dispozici běžně skladem, což je možná záležitost logistiky či snad záměr, to můžeme pouze hádat. 
 
 
Už delší dobu se ale mluví o tom, že další neodemknuté "mainstreamové" procesory Alder Lake-S dorazí společně s dalšími základními deskami (čipsety H670, B660 a další) na začátku příštího roku. Dle "momomo_us" má jít už o polovinu března a opět tu máme specifikace, kde jde především o takty a kapacitu L3 cache, neboť o konfiguraci jader už víme. 
 
Čekáme tak především na druhou verzi čipu pro nové procesory, který ponese pouze šest velkých jader. V jejich případě se tak nebudeme muset zabývat tématem hybridní architektury, neboť tu nebudou žádná slabší jádra, a tak ani nehrozí, že by plánovač procesů špatně využíval hardwarové prostředky. A zajímavé budou zvláště další modely Core i5 jako 12400(F), jenž by měl být výrazně levnější než Ryzen 5 5600X, nehledě na nová Core i3, vedle nichž tu není žádná moderní alternativa od AMD. 
 
Specifikace těchto procesorů se přitom objevily už dříve z jiného zdroje a je dobré vidět, že jim nové údaje odpovídají. Navíc se už dozvídáme, jaké bude turbo procesorů Core i5 a také celé specifikace konkrétního Core i5-12500. 
 
Nedávno jsme také mluvili o nových procesorech Pentium a Celeron, které by mohly být založeny na stejných čipech jako Core i5 a Core i3, ovšem s pouze dvěma aktivovanými CPU jádry. Anebo tu budou další jen dvoujádrové čipy? Stejně tak není jasné, jak to bude s podporou PCIe 5.0 na nových slabších čipsetech a zda alespoň jeden z nich bude tuto novou verzi nabízet. Spíše než o podporu ze strany čipových sad jde ale samozřejmě o výbavu základní desky, která musí být na PCIe 5.0 připravena, neboť toto rozhraní stejně nabízí pouze procesor a to s čipsetem jako takovým nemá nic společného. Jde o podobnou věc jako v případě DDR4/DDR5, kde také záleží na tom, jak výrobce desky své modely vybaví. Jak se ale k tomu staví Intel, to zatím nevíme. 


reklama