Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další detaily o AMD Fusion

20.11.2006, Jan Vítek, aktualita
Další detaily o AMD Fusion
O novém společném dítku firem AMD a ATi, čipu zahrnujícím CPU i GPU, se mluví již nějaký ten měsíc, ale stále se v podstatě nic neví. AMD však nedávno zveřejnilo podrobnější informace o tomto projektu, jehož výstup bychom měli uvidět někdy...
O novém společném dítku firem AMD a ATi, čipu zahrnujícím CPU i GPU, se mluví již nějaký ten měsíc, ale stále se v podstatě nic neví. AMD však nedávno zveřejnilo podrobnější informace o tomto projektu, jehož výstup bychom měli uvidět někdy na přelomu let 2008 a 2009.



Dle vyjádření AMD tedy Fusion bude navržen tak, aby poskytnul s dnešními procesory neporovnatelně lepší výkon za watt energie (a tím i náklady), než mají dnešní CPU architektury. Zároveň by však tohoto neměl dosahovat na úkor výkonu a technologií. CPU a GPU budou nejspíše na destičce procesoru v podobě oddělených čipů a každý čip zvlášť také využije vlastní cache, respektive buffery, avšak hlavní paměť využijí obě části najednou s přímým vstupem. GPU také nemá mít vlastní frame buffer, ale je možné, že toto se nakonec změní.

Vývoj AMD Fusion také v žádném případě nemá mít vliv na samostatná grafická řešení a nVidia tak stále bude mít konkurenci na poli high-end grafických karet, ke kterým se rovněž přidá fyzika. Oznámen byl i nový způsob pojmenovávání produktů AMD. Čipové sady pro intelovskou platformu ponesou značku ATi, ale sady pro AMD procesory se již budou prodávat pod značkou AMD, jak bylo dříve oznámeno.

Zdroj: DailyTech