Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další detaily o grafických čipech AMD-ATi RV630

26.2.2007, Milan Šurkala, aktualita
Další detaily o grafických čipech AMD-ATi RV630
Za pár měsíců se na trhu objeví nový mainstream společnosti AMD (resp. grafického oddělení ATi). Čip nese kódové označení RV630. Ten bude vyráběn 65nm technologií, přinese unifikované shadery, podporu DirectX 10 a Shader Model 4.0, dále...
Za pár měsíců se na trhu objeví nový mainstream společnosti AMD (resp. grafického oddělení ATi). Čip nese kódové označení RV630. Ten bude vyráběn 65nm technologií, přinese unifikované shadery, podporu DirectX 10 a Shader Model 4.0, dále duální HDCP a pouze 128-bitovou sběrnici pamětí. To je škoda, mainstream už by si dnes zasloužil sběrnici 256-bitovou.



K dispozici budou verze s pamětmi GDDR4, GDDR3 i GDDR2. Jejich označení bude znít Kohinoor, Orloff a Sefadu. Začněme nejlepší verzí Kohinoor. Ta bude podporovat nové rozhraní PCI-Express 2.0 (tedy 8,0GB/s v každém směru, což je dvojnásobek dnešního stavu), k dispozici bude ve verzích s 256MB i 512MB paměti.

Jako jediná bude mít VIVO. K napájení bude potřeba 2×3 napájecí konektor, neboť spotřeba má činit příšerných 128W (512MB), resp. 121W (256MB). To je na mainstreamovou kartu, vyráběnou navíc 65nm procesem, opravdu hodně. Karty budou nativně podporovat CrossFire.

Orloff bude vybaven GDDR3 pamětmi o kapacitě 256MB. Přijde o VIVO, jinak podpora CrossFire, PCI-Express 2.0 i nutnost externího napájení zůstává. Spotřeba je stále poměrně vysoká, neboť může dosáhnout až 93W.

Sefadu bude nejméně výkonnou verzí s pamětmi GDDR2. Bude podporovat dnes hojně používané rozhraní PCI-Express 1.0 (rychlejší PCI-E 2.0 je vyhrazeno výkonnějším verzím), kapacita pamětí může dosahovat 256MB i 512MB. Ani tato verze nebude podporovat VIVO, dokonce přijde i o podporu CrossFire. Na druhou stranu díky nižší spotřebě do 75W nebude vyžadovat externí napájení.

První karty budou předvedeny v březnu, masová produkce začne v půli dubna s tím, že reálné uvedení na trh je naplánováno na květen. Výkon by měl dosahovat minimálně úrovně dnešního Radeonu X1950GT.

Zdroj: www.vr-zone.com, www.hkepc.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.