Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další informace o AMD K10

9.5.2007, Bohumil Federmann, aktualita
Další informace o AMD K10
Procesory AMD architektury K10, které se mají dostat do prodeje ve 3. čtvrtletí 2007, jsou stále velmi zajímavé, aktuální, ale i tajemné téma. AMD stále mlčí a většina informací se jen velmi těžce ověřuje. Podařilo se mi získat přístup k...
Procesory AMD architektury K10, které se mají dostat do prodeje ve 3. čtvrtletí 2007, jsou stále velmi zajímavé, aktuální, ale i tajemné téma. AMD stále mlčí a většina informací se jen velmi těžce ověřuje. Podařilo se mi získat přístup k datasheetu nově připravovaných procesorů, na který se můžeme nyní společně podívat:



Uspořádání jednoho jádra AMD architektury K10:


Několik málo zajímavostí s datasheetu, které se budou podílet na vyšším výkonu:
  1. Optimalizace ccNUMA: Umožňuje při víceprocesorovém zapojení paralelní přístup kteréhokoliv jádra ke kterýmkoliv pamětem, bez ohledu na který procesor jsou paměti připojeny. Například pro čtyři CPU by to znamenalo přístup k 8 modulům RAM současně.
  2. Optimalizace C a C++: Optimalizace jádra pro vyšší programovací jazyky.
  3. SIMD instrukce SSE, SSE2, SSE3 a SSE4a: Při 128bit SIMD instrukcích mají výpočty poloviční složitost a čtyřikrát větší výkon než x87. Vlákna jsou jak 32bit, tak 64bit, zpracovávají se čtyři výpočty v jednom cyklu.
  4. Vše ostatní naleznete v datasheetu (pdf).

Víceprocesorová komunikace:



Přítomnost 3 HyperTransportů u každého CPU umožňuje jejich snadné spojování či řazení. Dále umožňuje použití více čipových sad a v neposlední míře paralelní přístup k většímu počtu RAM. Uvedl jsem jen malý střípek do skládačky, která má být později tohoto roku konečně zveřejněna. Zda se bude jednat o tak hvězdný a báječný procesor, jak se často píše, se teprve uvidí.

Zdroj: AMD