reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další konkurence pro x86: výkonný Macom X-Gene 3 s ARM

13.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Další konkurence pro x86: výkonný Macom X-Gene 3 s ARM
Společnost Macom Connectivity Solutions představila procesor X-Gene 3 založený na architektuře ARM, o němž říká, že jde o světově nejvýkonnější dostupný procesor dané architektury. Podívejme se tak na to, co nám nabídne.
Firma Macom Connectivity Solutions představila spíše než procesor celé SoC X-Gene 3, které bylo vyvinuto akvizovanou firmou AppliedMicro. Má jít o již třetí generaci dané architektury, která je nyní vyráběna 16nm procesem FinFET, čili nejspíše firmou TSMC. Právě společnost Macom mluví o světově nejrychlejším ARMovém čipu, který je k dispozici.





Uvnitř čipu X-Gene 3 najdeme celkem 32 jader ARMv8-A 64bit s taktem až 3 GHz, dále kontroler pro DDR4-2667 s osmi kanály a podporou ECC a RAS, na nějž můžeme navěsit až 16 modulů DIMM, a tedy 1 TB paměti. Dále tu máme také 42 linek rozhraní PCI Express 3.0. Oproti druhé generaci procesoru X-Gene nám X-Gene 3 dle výrobce nabídne dokonce cca pětinásobný výkon a zástupce Macom k tomu uvedl, že tento výkon a hodnoty spotřeby překonaly jejich vlastní očekávání.





Vypadá to, že výrobci x86 čipů se mají čeho obávat a především Intel se bude muset velice snažit, aby jej to moc nebolelo. Právě ten totiž na serverovém trhu dnes zcela dominuje, takže v podstatě jako jediný má co ztratit, z čehož mohou těžit výrobci výkonných procesorů ARM, společnost AMD se svými chystanými serverovými Zeny nebo také IBM se svou Power 9.





Macom ve svých materiálech také přímo útočí na serverové procesory x86 a uvádí, že jeho nový čip se jim dokáže vyrovnat v celkovém výkonu i výkonu na vlákno a také v efektivitě spotřeby, přičemž lepší je v oblasti paměťové propustnosti a TCO (Total Cost of Ownership), čili v nákladech na vlastnictví a provoz.

X-Gene 3 byl již otestován v The Linley Group, a to především s ohledem na cloud, přičemž závěr říká, že procesor je zvláště vhodný pro big data a databáze, a to především díky své vysoké paměťové propustnosti. S X-Gene 3 je tak ARM připravený pro cloud.

Zdroj: Hexus.net
reklama