Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další nálož fám o GeForce Ampere: 10nm proces Samsungu, nástup koncem roku

12.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Další nálož fám o GeForce Ampere: 10nm proces Samsungu, nástup koncem roku
Leaker KittyCorgi nám připravil další nálož fám na své oblíbené téma NVIDIA Ampere. Dočteme se o 10nm procesu Samsungu, výkonu nové RTX 3080 Ti, ray tracingu napříč celou řadou a nástupu na trh.
NVIDIA by sice mohla už příští týden představit generaci Ampere, ovšem její herní karty ještě opravdu neočekáváme. NVIDIA navíc obvykle nepředstavuje nové herní karty dopředu, ale až v době, kdy jsou téměř připraveny pro vstup na trh, takže lze očekávat, že ještě dlouhé měsíce si budeme o nových herních kartách číst jen z neoficiálních zdrojů a dočkáme se i protichůdných informací. Ale s tím počítáme a debaty nad tím, jaká nová generace bude, k věci prostě patří. Takže vzhůru na nejnovější fámy. 
 
 
Na úvod tu máme informaci o tom, že nakonec nepůjde o 7nm čipy, ale o 10nm a navíc vyrobené v továrnách firmy Samsung. K tomu leakerovi KittyCorgi přizvukuje i kopite7kimi, dle nějž už proběhl tape out čipu GA102, a to právě na 10nm procesu Samsung a pochopitelně bez EUV. Nová Tegra má být založena na stejném procesu a v jistém smyslu prý můžeme mluvit o zmíněném procesu jako o 8nm. Je otázka, co by to mohlo znamenat, přičemž my bychom se nedivili, kdyby NVIDIA opět využila nějaký proces vytvořený jí na míru, jako je u TSMC aktuální 12FFN (FinFet NVIDIA). Může jít prostě o 8nm proces vycházející právě z původního 10nm. 
 
 
Svůj smysl to má, neboť NVIDIA se v posledních letech nehonila za využitím moderních procesů jako AMD. Ze 16nm Pascalů přešla na 12nm Volty a nejnovější Turingy jsou opět 12nm. Starší procesy sice neposkytují nejvyšší výkony, ale zato jsou už odladěné a slibují vysokou výtěžnost, která je důležitá zvláště v případě velkých čipů. Ostatně i AMD začlo se 7nm procesem pomalu, a to s výjimkou 7nm GPU Vega, ale ani to nejsou obrovské čipy.  
 
Dále tu máme už rovnou informace o jednotlivých GPU Ampere, jež mají dosáhnout až 84 jednotek SM, čili celkem 5376 CUDA jader, pokud jde o herní verze, kde bude tím nejlepším model GA102. Nejde tak o velký nárůst počtu jader, ostatně RTX 2080 Ti má 68 SM, ale my neznáme takty a ani nárůst výkonu na takt či na jádro. 
 
 
Dále tu vidíme novinku v podobě čipu třídy 103, čili GA103, který nemá žádného předchůdce. Zřejmě jde o něco mezi kalibry RTX 2080 Super a 2080 Ti, přičemž GA104 naopak vypadá jako nástupce pro RTX 2070 (Super) a nanejvýš pro původní RTX 2080. Pro většinu lidí pak bude jako obvykle nejzajímavější řada GA106. 
 
Kapacita paměti by se dle těchto informací moc zvyšovat neměla, respektive ve většině případů vůbec. GA102 získá oproti TU102 jen 1 GB paměti navíc a GA104 až GA107 vůbec nic. 
 
Dále se dozvídáme, že SLI bude k dispozici pouze na kartách s GA102, což také není překvapivé a že právě GA102 bude asi o 40 procent výkonnější než TU102. Nakonec je tu informace, že podpora ray tracingu už přijde pro všechny karty napříč spektrem, takže už nebudou žádné nové GeForce GTX, pouze RTX. Ostatně jsme se už dříve dozvěděli, že ray tracing má být v nové generaci obecně mnohem výkonnější. 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.