Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další přírůstky do rodiny monitorů EIZO

28.9.2006, Pavel Kovač, aktualita
Další přírůstky do rodiny monitorů EIZO
V poslední době se v LCD monitorech děje taková malá revoluce. Většina výrobců již přechází i u levných panelů na VA resp. IPS technologie (jejich variace). Dnes tedy není problém si pořídit relativně levný LCD panel s kvalitním barevným...
V poslední době se v LCD monitorech děje taková malá revoluce. Většina výrobců již přechází i u levných panelů na VA resp. IPS technologie (jejich variace). Dnes tedy není problém si pořídit relativně levný LCD panel s kvalitním barevným podáním. EIZO však bylo vždy o krůček dále. Tím krůčkem navíc jsou nové panely s plným AdobeRGB barevným gammutem. Ten, kdo upravuje profesionálně fotky, jistě ví, co to pro něj znamená. Pro jistotu však připomenu.

Pokud monitor dokáže zobrazit AdobeRGB (ne sRGB neboli "standard RGB"), tak má prakticky zaručeno (po kalibraci), že to, co vidí na monitoru, se i vytiskne na tiskárně. Díky těmto vlastnostem umožňuje monitor provádět plnohodnotný softproof a zobrazovat tak všechny barvy, které je schopna tisknout standardní tiskárna systémem CMYK.

A o jaký že model se to jedná? EIZO CG221 se stává tedy prvním monitorem s pokrytím AdobeRGB. Samozřejmě je založen na technologii S-IPS, 12-bit interní LUT tabulkou s neuvěřitelnou 16-bit přesností výpočtu. Velikost monitoru, jak už název prozrazuje, je 22" s poměrem stran 16:10 a rozlišením 1920x1200. Pokud navíc použijete HW sondu na kalibraci barev lze dosáhnout až 0,5dE (deltaE) u bílého bodu. Je to sen pro všechny profesionální grafiky, protože ani CRT monitory nedosahují tak kvalitních barev a barevného rozsahu. Samozřejmě každá "sranda" něco stojí a tak si připravte částku převyšující 110 000,- Kč.

CG221

Monitor CG211 neposkytuje sice plné AdobeRGB, ale za to bude mít určitě o něco přijatelnější cenu (ta bohužel zatím není známa). Specifikace jsou následující: 21" 4:3 panel s technologií AS-IPS, 16-bit zpracováním obrazu a rozlišením 1600x1200.

Další nové monitory jsou již pro někoho celkem známé CE240 a S2000. První z jmenovaných je 24" 14-bitový S-PVA monitor pro poloprofi použití. Od ostatních monitorů jej odlišuje právě ono 14-bit zpracování a systém přímého podsvícení. Výrobce také nezapomněl na Hexa-Color II. Cena tohoto modelu je cca 57000Kč.

Druhý je model nižší třídy (avšak pro většinu čechů stále prakticky high-end). Označení je S2000 a jdetaké o S-PVA panel o velikosti 20", s 14-bit zpracováním a opět s možností Hexa-Color II. Odezva je pěkných 8ms, a právě díky odezvě se stává tento monitor ideálním pro všeobecné použití. Bohužel cena je opět pro většinu z nás relativně vysoká - 25 000,- Kč. Uvážime-li však, co monitory poskytují, tak je cena adekvátní. Zkrátka za kvalitu se platí.

Zdroj: Eizo