reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Máme tu další testy procesoru Apple M1 Max v notebooku MacBook Pro. Tentokrát jde o benchmark, který otestoval výkon v aplikace Premiere Pro a GPU nového proceosoru od Applu se může srovnávat s mobilními RTX 3080.
kazaxx (222) | 27.10.20210:52
Porovnani vykonu podle rychlosti zpracovani videa je podle me out. Neznam moc lidi co zpracovavaji 6K nebo 8K videa. To je jako vysledky geekbenchu u starych macu pro, protoze geekbench neumi testovat dvouprocesorove sestavy a tak pocita jen s jednim cpu. Apple je hodne oblibeny u grafiku, proc neni test i v indesignu nebo illustratoru? Proc jen video s photoshop? Co treba paralers s Win10 a nejaka gamesa?
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4501) | 31.10.202115:18
"Porovnani vykonu podle rychlosti zpracovani videa je podle me out.­"

Nikdo nestaví porovnání výkonu jen a pouze na zpracování videa. Tohle je ukázka výkonu u jednoho z mnoha použití. Že Vy neznáte nikoho, kdo zpracovává 6K nebo 8K videa, vůbec neznamená, že se takoví lidé nenajdou ­(teď nebo v budoucnu, kdy se 8K video více rozšíří s tím, jak se zvyšuje počet fotoaparátů a kamer, které to umí­).
Odpovědět0  0
kazaxx (222) | 1.11.202111:28
Az se 6 a 8K masove rozsiri alespon pouzitelne i na internetu, budou procesory M3. V cechach mame reltivne moderni internet, i kdyz nekdo rika ze jsme jak ve stredoveku. Takove staty jako usa, kanada, australie, anglie nebo francie jsou mimo velka mesta absolutni zoufalost i na 2K. Neni to tam konzumni spolecnosti vyzadovano. O vychodu nemluve. Takze ta budoucnost tak pro hitech omladinu ve velkych mestech. M1 optimalozovane na stream videa je asi toliko do budoucnosti jako prvni 64bit cpu od amd. Na jeho realny vyuziti se cekalo snad 5 let a za tu dobu byl uz vykonem tezce za zenitem.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4501) | 1.11.202113:51
Ale kdo tady hovoří o přenosu 6K a 8K přes internet a jeho prezentaci? Jde přeci o to zpracování, to nemusí okamžitě znamenat i prezentaci videa v tomto rozlišení. Smyslem 6K a 8K není v dnešní době takové rozlišení prakticky použít i pro výstup ­(to máte pravdu, byť už tu máme spoustu 8K fotoaparátů, kamer i televizí­), ale používat ho pro vytváření kvalitního 4K nebo dokonce i jen Full HD. Tato rozlišení můžete využít k různým efektům ­(bezeztrátový zoom ­- variabilní oversampling, panning,...­) a tam ten výkon pro 6K a 8K najde upotřebení už dnes.

Kdybych to měl brát podle sebe, tak první 8K videoklip jsem dělal už v roce 2015. Tehdy jsem těch 50 sekund záznamu vytvářel několik dní. Ale tímto se pochopitelně nedá řídit. Navíc jsem to dodnes neviděl v plném rozlišení :­-)
Odpovědět0  0
snajprik (1558) | 26.10.20216:43
To mi chcete tvrdiť že na Apple notebookoch nik nehra žiadne hry?
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1578) | 26.10.20217:48
V těch nepomůžou specializované obvody a akcelerátory. Rázem se zjistí, že je výkon na 2­/3 až 3­/4 procesorů x86. A to při docela šílených cenách, pravděpodobně způsobených ne právě nejvyšší výtěžností velkých čipů na novém procesu.
Odpovědět0  1
DarkRichelieu (1230) | 26.10.202110:48
Hrají, ale problém nebo spíše problémy jsou jinde. Především software a na MacBookách slabý hardware. Co si budeme nalhávat dominantní je hlavně v USA a tam hrají na konzolích a Apple se do her moc neangažoval. I přes relativně slabý hardware má apple suprově optimalizovaný software a určitě to nebude dělat u her, když to nedělají herní studia až na pár výjimek. Historicky je navíc hráčský trh na iPhonech. ApplePC je okrajový. Za další, to že mají dnes M1 ještě neznamená, že to bude drtič asfaltu pro hry. Hra by vyžadovala velké optimalizace a nemám tušení zda Apple náhodou nedělal návrh grafiky spíš pro práci s videem, než pro hraní her. Apple to zvládne, viz fortnite, ale klidně ti ho zařízne :D
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.