reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Pevné disky jsou v posledních letech pro běžné uživatele osobních počítačů už málo atraktivní zboží, jehož vývoj navíc nejde dopředu tak jako před lety. Jasný trend tu ukazuje graf zveřejněný na Storage Newsletter.
Xspy (99) | 21.4.202215:56
Popravdě stačilo by nekazit trh šindelovým zápisem v celém portfoliu a zájem o HDD by stále byl .Ale ty zrůdnosti ,které se do klasických entertainment disků prolévají mne spíš vedou k tomu HDD opustit . Bohužel robustnost , stabilita a odolnost řešení ustupuje nejen v sekci plotnových disků ....
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 20.4.202222:09
Přijde mě to logický že hustota delší dobu stagnuje, protože na další zvyšování hustoty zápisu jsou potřeba náročnější technologie a jejich vývoj musí trvat delší dobu, než jednodušší vylepšení v minulosti.
Tenhle vývoj mě připadá hodně dobrý proti médiím pro dlouhodobé skladování dat jako desítky let a víc.
Odpovědět1  0
kazaxx (222) | 21.4.202211:08
Souhlasim. Vyhazoval jsem 15 let stara oloupana cd, ale 15 let stary disk jede bez problemu
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 21.4.202212:29
Tak snad to s tím diskem nebylo jen štěstí.
Mě přijde že na trhu chybí nějaké paměťové médium pro obyčejný lidi na domácí použití kam by uložili menší množství dat pro děti a vnoučata. Třeba nějaká fotodokumentace stavby všech sítí v baráku a na zahradě, kde vede jaká trubka a kabel. Nechali by to ležet někde v baráku s tím že když to budou potřebovat za několik desítek let otevřít, že to půjde, že jim bude stačit popisek, že to je z roku 2022 a jaký to má konektor a jaký formát souborů a tak.
Asi by byli ideální kazety s magnetickým páskem, ale myslím že se dělají jen pro profi zálohování s hodně drahou mechanikou.
U CD, DVD se mě nelíbí že i když budou trvanlivý, že nesmí být zaprášený nebo poškrábaný, že ideálně abych nějaké optické médium vybalil ve vakuu :­-D
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 21.4.202213:13
15 let jsem disk neměl, ale 10+ ano. A s nájezdem 65 a více tisíc hodin nevykazoval naprosto žádné známky problémů. ­(tedy bylo jich asi 5 nebo 6, a všechny v pohodě. Jen pak už malé­) A ano, souhlas, archivace dat je obecně dost problém. Média odchází, data z nich mizí... A ona i ta páska má své potíže, jelikož po x letech bez převinutí se záznam obtiskne do dalších vrstev pásky jako ozvěna. A když to já smyším u analogu, tak to počítám ovlivní i čitelnost jedniček a nul u digitálu. A další věc je, aby ta data po třeba 50 letech vůbec bylo na čem číst. Nejraději, aby v archivu naplněném arginem byl i celý počítač. Samotná mechanika by po vytažení nemusela být kam zapojit.
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 21.4.202220:30
Já myslím, že by šla zapojit, že by existovali způsoby jak připojit a přečíst historický zařízení, že bych se prodávalo něco přes co to připojím k současnému počítači, ale samozřejmě by pomohlo kdyby dnes na trhu bylo něco pro dlouhodobé uložení ­"domácích­" dat dostupný a snadný pro běžný lidi a bylo by to rozšířený. Třeba znám jak lidi nedůvěřují digitálním fotkám i když je běžně využívaj, tak si je tisknou aby o ně nepřišli.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.