Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell Axim X30 - První dojmy, díl II.

20.5.2004, Petr Hájek, článek
Dell Axim X30 - První dojmy, díl II.
Ve včerejším prvním díle jsme si představili všechny zástupce klanu Dell Axim X30 a podívali se na systémové screenshoty, v dnešní dokončovací části si povíme prvních pár postřehů z používání bezdrátů, podíváme se, jak jsou na tom nové Aximy s výkonem a také nás bude zajímat, co na to vše řekne akumulátor.
Bluetooth, Wi-Fi a IrDA port

Připojení k externímu Bluetooth zařízení je pro příznivce značky Dell poměrně novou zkušeností, není ovšem třeba obávat se neznámého, spolupráce Bluetooth s testovací komponentou (BT GPS) byla příkladně jednoduchá a fungovala k plné spokojenosti.

Práce s Wi-Fi je rovněž skvělá, zapínání, detekce i odezva je oproti některým jiným Pocket PC velmi svižná, raději nebudeme říkat o jaká jde nebo nás jejich majitelé utlučou svými LOOXy. S používáním bezdrátů je ale spojena jedná drobná nepříjemnost, vždy aktivujete OBA, tohle ale snad odstraní první patch operačního systému.




Infraport byl výborný již u modelu Dell Axim X3/X3i a ani zde s ním není problém ovládat elektroniku ze vzdálenosti 6 - 7 metrů.

Výkon

Konečně se dostáváme ke kategorii, která zajímá bez výjimky všechny. Pro následující testy bylo vybráno několik dobře známých handheldů a u všech bylo nastaveno "Max Performance." Před vlastními výsledky ještě jedna drobnost - Axim X30 v tabulce samozřejmě neběží na 300 MHz ale na 312 MHz.




Hrubý výpočetní výkon nebývá tím nejlepším indikátorem, ale tradice budiž ctěny... Podle očekávání zvítězil procesor Intel PXA270 taktovaný na 624 MHz.




Zde to již začíná být zajímavější - Axim X30 se s procesorem Intel PXA270 pověsil v grafickém indexu za paty ASUS MyPalu A620, dosavadnímu grafickému králi. 624 MHz verze opět vítězí.




Ve File System indexu, tedy hodnotě sdružující v sobě vše kolem práce se soubory, rychlosti výpisu adresářů atd. velmi překvapivě zabodovala Toshiba e755 a i Dell Axim X5 si vede velmi dobře.




V zábavě je další silné místo nových procesorů, instrukční sada rozšířená o WMMX holt dělá svoje.

Výdrž

Neméně důležitý parametr Pocket PC, pro někoho možná i ten nejdůležitější - výdrž akumulátoru v různých situacích:

Axim X30 312mhz (Max Performance)
Podsvícení vypnuté a přehrávání MP35:51
Podsvícení na maximum a běžná práce s dokumenty5:07
Podsvícení na maximum a aktivní Wi-Fi3:13
Axim X30 624mhz (Auto)Ikona Odkaz na databázi
Podsvícení vypnuté a přehrávání MP36:15
Podsvícení na maximum a běžná práce s dokumenty3:24
Podsvícení na maximum a aktivní Wi-Fi3:11
Axim X30 312mhz (Max Performance)Ikona Odkaz na databázi
Podsvícení vypnuté a přehrávání videa2:29
Podsvícení na maximum a běžná práce s dokumenty3:01


Výdrž při běžné práci příliš neoslnila, můžeme tedy v klidu konstatovat, že vyšší výkon zde sice je, ale CPU také vycucává šťávu rychleji. Náročnější uživatel utahá standardní 950 mAh akumulátor docela rychle a jak známo, i to nejlepší PDA bez proudu se dá použít maximálně tak jako těžítko na stavební plány. Dell sice nabízí další akumulátory ke koupi samostatně, ale nejde zrovna o levnou záležitost (950 mAh za 49 USD a 1800 mAh za 99 USD).

Stabilita

Po několikatýdenním používání 312 MHz i 624 MHz verze byl recenzent příjemně šokován zjištěním, že nebyl nucen provádět soft reset z důvodů jiných než pramenících z nedoladěnosti spuštěné vnější nesystémové aplikace.

...a vyplatí se?

Cena v rozmezí 199 - 349 USD, vestavěný BT i Wi-Fi modul a WM 2003 SE dělají z Aximů X30 velmi zajímavé přístroje, které mají co nabídnout a přináší i ve své nejdražší modifikaci stále o 100 USD levnější vlastnosti HP iPAQu H4150.

Závěr

Pokud jste doufali, že Dell Axim X30 nabídne VGA displej, pak jste jistě zklamáni, ale podívejme se pravdě do očí - Dell Axim X30 je v podstatě vylepšený model Dell Axim X3 s novým procesorem a OS. Má svoje mušky, ale také má pro zájemce připraveno nejedno příjemné překvapení...