reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desky Asus, ASRock i Gigabyte s B560 mají omezenou funkčnost prvního M.2 slotu

21.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Desky Asus, ASRock i Gigabyte s B560 mají omezenou funkčnost prvního M.2 slotu
Pokud si někdo plánuje koupit novou desku Asus s čipsetem B560, aby ji využil společně se starším procesorem Core 10. generace, měl by si být vědom toho, že v takovém případě na celé řadě desek nevyužije první slot M.2.
Nové procesory Intel Rocket Lake-S (11. generace Core) totiž nově nabízejí čtyři linky PCIe 4.0, na něž lze přímo napojit M.2 SSD z první pozice desky, což Comet Lake-S (10. generace Core) ještě neznají. Čili v takovém případě mohou při využiti Comet Lake-S nastat při instalaci na moderní desku s čipsetem série 500 dva případy. 
 
 
 
Buď je daná deska vybavena PCIe přepínačem, který umožní první M.2 slot napojit buď na procesorovou patici, anebo na čipovou sadu, anebo jím vybavena není, což znamená, že první M.2 bude logicky napojen jen na patici procesoru. To ale znamená, že pokud na takové desce provozujeme Comet Lake-S bez PCIe linek vyhrazených pro SSD, nebudeme moci první slot M.2 využít. 
 
Na tuto skutečnost upozorňuje Asus ve specifikacích svých desek, jako je třeba ROG STRIX B560-F GAMING WIFI, ovšem platí pro pro mnohem více jeho modelů, zatímco v případě společnosti MSI tu máme odlišný přístup, jak udává wccftech.
 
 
 
Jak jsou na tom ale ostatní výrobci desek, a to především Gigabyte a ASRock?  Můžeme se podívat třeba na B560 AORUS PRO AX od Gigabyte, která má tři sloty M.2 a rovněž i v jejím případě lze ten první (M2P_CPU) využít pouze s 11. generací Core a to samé platí i pro B560M AORUS PRO, takže Asus v tom rozhodně není sám, ostatně stejné je to v případě desek ASRock, a to B560 Pro4 či B560 Steel Legend
 
Čili to vypadá, že tu máme spíše výjimku ve firmě MSI, pokud jde o největší výrobce značkových desek, jak ukazují specifikace třeba modelu MAG B560M BAZOOKA, kde se dočteme o slotu M2_1 a jeho napojení na čipovou sadu i procesor. To samozřejmě nemusí vůbec zajímat ty, kteří si pro novou desku pořídí i nový Rocket Lake-S, ale pokud má někdo zájem o starší procesor, mohl by být možnostmi desky s moderní čipovou sadou nepříjemně překvapen a to samozřejmě může platit i pro jiné verze 500 Series.


reklama