Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Detaily o AMD Torrenza a Fusion

20.3.2007, Jan Vítek, aktualita
Detaily o AMD Torrenza a Fusion
Společnost AMD na CeBITu 2007 zveřejnila další detaily o svých projektech Torrenza a Fusion. Torrenza je často označovaná jako "accelerated computing" a cíl AMD je zde vytvořit platformu, kde jsou jádra optimalizovaná pro jednotlivé aplikace...
Společnost AMD na CeBITu 2007 zveřejnila další detaily o svých projektech Torrenza a Fusion. Torrenza je často označovaná jako "accelerated computing" a cíl AMD je zde vytvořit platformu, kde jsou jádra optimalizovaná pro jednotlivé aplikace a mohou tak pracovat efektivněji a nabídnout lepší výkon než klasické CPU. Budoucí procesory budou mít také integrované akcelerátory a Torrenza využije alespoň dva sockety pro akcelerátory a 'akcelerované CPU'.



Jeden z projektů zabývající se 'akcelerovanými CPU' již probíhá a je to často citovaný Fusion. Ten bude využívat procesory složené z CPU a GPU čipů, nebo rovnou jednotné čipy s CPU a GPU jádry. AMD si již připravilo základy pro vytvoření čipů Fusion, které rovněž využijí Stream Computing s využitím GPU založených na technologii ATi.

Také jiné projekty mající co do činění s Torrenzou se začaly objevovat. Clearspeed již minulý rok oznámil svůj matematický koprocesor CSX600 s chce vytvořit i jeho verzi pro Torrenzu. Také Los Alamos National Labs již pracují na světově nejrychlejším superpočítači Roadrunner založeném na platformě Torrenza a procesorech Opteron a Cell. Torrenza se také nemá omezovat pouze na CPU sockety, ale bude moci pracovat také s akcelerátory připojenými přes sběrnici PCI Express, což dovolí další rozšíření systému o několik specializovaných akcelerátorů. Jejich vývoj již oznámily Mercury systems.

Intel se snaží zachytit nástup AMD tím, že přichází s vlastní otevřenou platformou a oznámil také započetí vývoje konkurence pro HyperTransport, zatím označovaného jako CSI. To bude mimo jiné podporovat přímý přístup k CPU a pamětem.

Zdroj: DailyTech