Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Die Aktuelle zveřejnilo falešný rozhovor se Schumacherem, vznikl pomocí AI

25.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Die Aktuelle zveřejnilo falešný rozhovor se Schumacherem, vznikl pomocí AI
Rodina Michaela Schumachera zvažuje žalobu na německý magazín Die Aktuelle. Ten totiž zveřejnil falešný rozhovor s někdejší hvězdou Formule 1. Schumacher je už 10 let po vážné havárii, jenže tento rozhovor vymyslela AI.
Michael Schumacher, slavný automobilový závodník ve Formuli 1, havaroval na lyžích v roce 2013. Je tomu už 10 let, co se veřejnost o jeho stavu nemůže skoro nic dozvědět. Schumacher se neukazuje na veřejnosti, a tak rozhovor po tak dlouhé době od nehody pro německý plátek Die Aktuelle, který vyšel před několika dny, působil jako zjevení. Mělo to však jeden menší háček. Nebyl to však Michael Schumacher, kdo dal tento rozhovor.
 
Michael Schumacher
ilustrační foto, autor: Ryosuke Yagi, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons (ořez, kontrast)
 
Die Aktuelle si totiž celý rozhovor vymyslelo. To by nebylo u podobných médií nic nového a v zásadě by to nebyla zpráva ani pro náš Svět hardware, kdyby to, co vymýšlelo rozhovor, nebyl systém umělé inteligence. Interview totiž bylo vytvořeno pomocí AI chatbota, konkrétně šlo o Character.ai. Podtitul rozhovoru by se dal přeložit jako "zní to falešně realisticky", což byla menší nápověda. V samotném rozhovoru se magazín k chatbotovi přiznal až na konci článku. Schumacherově rodině se ale takové zacházení s legendou nelíbí a zvažuje, že magazín zažaluje. Nebylo by to zdaleka poprvé a možná ani naposled.
 
Společnost Funke, která je vydavatelem magazínu, se Schumacherovým omluvila. Připustila, že šlo o nevkusný a zavádějící článek, který se tu nikdy neměl objevit a který neodpovídá standardům správné žurnalistiky. Anne Hoffmanová, která magazín vedla od roku 2009, přišla o svůj post šéfredaktorky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.