reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DisplayPort 2.1 nahrazuje 2.0, všechna zařízení s DP2.0 umí i novou verzi

18.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
DisplayPort 2.1 nahrazuje 2.0, všechna zařízení s DP2.0 umí i novou verzi
VESA představila novou verzi standardu DisplayPort 2.1, který plně nahrazuje DisplayPort 2.0, přestože přináší striktnější specifikace. Těšit se můžeme na kabely s přenosovou rychlostí až 80 Gbps. Také lze očekávat delší kabely bez vlivu na výkon.
DisplayPort 2.0 ještě pořádně ani nepřišel na trh a už je mrtvý. VESA jej totiž plně nahradila novým standardem DisplayPort 2.1, který díky spolupráci se všemi partnery zajišťuje, že veškerá zařízení, která byla nebo měla být certifikována pro DP2.0, budou umět a mít certifikaci i pro striktnější DP2.1 včetně UHBR (Ultra-High Bit Rate). Cílem nové verze rozhraní byla především co nejlepší kompatibilita, takže uživatel by neměl pocítit rozdíly, ať už bude používat nativní kabel DisplayPort, DP-Alt Mode přes USB-C rozhraní nebo využije tunneling přes USB4. USB4 a DisplayPort jsou si tak zase o něco blíž. Zároveň bylo zapracováno na efektivitě přenosu dat DP i USB přes jeden kabel.
 
DisplayPort
 
Máme tu také technologii pro vizuálně bezeztrátovou kompresi Display Stream Compression (DSC), což ušetří až 67 % datového toku (bez toho, aniž by to bylo vizuálně patrné). Aktualizována byla i specifikace kabelů, přičemž ty by nyní při plné rychlosti měly fungovat i na větší vzdálenosti. Kabel DP40 s přenosovou rychlostí 40 Gbps (čtyři 10Gbps linky) by to měl zvládnout na více než 2 metry, DP80 s rychlostí 80 Gbps (čtyři 20Gbps linky) to má zvládat na více než metr.
 
DisplayPort 2.1
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama