reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dnes nám hacknuli premiéra

23.12.2015, Michal Hala, aktualita
Dnes nám hacknuli premiéra
Nedá mi to, abych nezačal parafrází Jaroslava Haška: „Tak nám hacknuli premiéra, paní Millerová.“ Twitterový účet předsedy vlády Bohuslava Sobotky se dnes podařilo na několik minut ovládnout hackerům. Je to spíš chyba premiéra, nebo spíš Twitteru?
Napřed fakta. Dnes dopoledne po desáté se zatím neznámým hackerům podařilo asi na dvacet minut ovládnout účet předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky na Twitteru (@SlavekSobotka). Následně byl tento účet zneužit k rozeslání několika xenofobních a podobných tweetů. Jakkoli nerad používám slovo xenofobní (protože se poslední dobou hrozně zneužívá a snadno se s ním nálepkují odpůrci), teď se mi hodí, abyste měli představu, co se se Sobotkovým účtem zhruba dělo.

Dále přiznávám, že Twitter sice používám, ale že má náš premiér vlastní účet jsem vážně netušil. A setrval bych v blažené nevědomosti i nadále, nebýt dnešního – samozřejmě mediálně hojně propíraného – hacknutí. A jelikož je náš web o IT, nebudu se tady věnovat politickému komentování celé záležitosti, ale soustředím se na její technologickou rovinu. První otázka, která vyvstává, je, jestli jde o chybu premiéra, nebo o chybu Twitteru.


Twitter Bohuslava Sobotky


Samozřejmě nevím, jestli měl premiér na svém účtu snadno prolomitelné heslo „bohuslav“ nebo jen o trochu složitější „AG4kj44Xp2109qW05“. Takže nevím, jak moc obtížné bylo samotné hacknutí. Ale Twitter podporuje i dvoufaktorovou autentizaci pomocí mobilu a SMS, takže se dá zabezpečit dost solidně. Pokud ji premiér nepoužívá, jde o jeho chybu, nebo především o chybu informatiků na Úřadu vládu ČR, kteří mu tohle řešení neporadili.

Na uvedené pozici se totiž podobné útoky dají (a mají) očekávat. Každopádně nevím, jak to bylo, ale spíš bych chybu hledal v okolí premiéra, než u Twitteru. Na druhou stranu je i Bohuslav Sobotka do nějaké míry jen normální uživatel Twitteru a možná ho možnost napadení jeho účtu vůbec nenapadla. Přiznávám, že ani já sám na svém účtu na Twitteru dvoufaktorovou autentizaci také nepoužívám. Ale já zase nejsem předseda vlády České republiky.

Docela by mě zajímalo, jestli bude na základě dnešního útoku přijato nějaké systémové řešení pro chování vrcholných politiků na sociálních sítích (a zejména pro vládní a ministerské informatiky), nebo jestli celá věc vyšumí do ztracena. Aspoň do doby než podobná situace zasáhne někoho dalšího z vrcholné politické reprezentace.

Nechci být špatný prorok, ale asi bych vsadil i větší částku na druhou možnost. Dobrá zpráva nakonec – dotčený účet na Twitteru už je zase v těch správných rukou.

Zdroj: iDNES.cz
reklama