reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Do vesmíru a bezpečně zpět: New Shepard prošel testem na jedničku

24.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Do vesmíru a bezpečně zpět: New Shepard prošel testem na jedničku
SpaceX je ve svých schopnostech přistávat s raketami bezesporu na prvním místě na světě, ovšem Blue Origin už také umí velké věci. Ukázal to nový test rakety New Shepard, která dokázala vyletět do vesmíru, vypustit kabinu, aby se obě vrátily zpět.
Firmy Blue Origin a SpaceX mají tedy společné to, že se obě snaží vyvíjet technologie, které by zajistily úsporné lety do vesmíru díky schopnostem bezpečného návratu raket a lodí na zem. Blue Origin přitom založil miliardář Jeff Bezos, jehož záměrem ale není primárně spolupráce s NASA či průzkum vesmíru (osídlení Marsu), ale ovládnutí potenciálně velice lukrativního trhu s vesmírným turismem. 
 
 
Raketu New Sheppard čekal důležitý test, který mohl dopadnout velice špatně, což by Bezose od jeho cíle oddálilo. Ta sice není ani zdaleka tak výkonná jako Falcon 9, natož pak Falcon Heavy či plánovaná Big Falcon Rocket, ale také se v jejím případě mohlo leccos pokazit a pokud má Bezos se svým turistickým plánem uspět, rozhodně potřebuje co nejméně problémů i při testech svých raket. 
 
 
New Sheppard ale dokázala předvést bezchybný výkon, ale při čem? Dle toho, co je známo o záměrech firmy Blue Origin, raketa má startovat s vesmírnou kapslí, která se ještě pod Karmanovou hranicí (počátek vesmíru ve výšce 100 km) oddělí a využije setrvačnost pro nabrání ještě větší výšky, takže se nakrátko dostane do vesmírného prostoru. Raketa samotná pak přistane stejným způsobem jako první stupně Falcon 9 a kapsle pak využije padáky, což je také obvyklý způsob přistávání pro vesmírné lodě. 
 
Nicméně tento test z 18. 7. byl především o otestování motoru na tuhé palivo (viz obrázek nahoře), kterým je vybavena právě kapsle a který může být použit i v případě problémů pro nouzový únik od rakety. New Shepard tak odstartovala s využitím svého vodíkem poháněného motoru BE-3 (tah 50.000 kg). Ten umožnil raketě nabrat rychlost 3600 km/h a pod čase 2 minut a 20 sekund se vypnul. Pak byla kapsle oddělena a čekalo se 20 sekund na to, až se od rakety dostatečně vzdálí, neboť únikový motor by mohl nepříznivě ovlivnit její let, však sám má tah 32.000 kg, který dostal kapsli do výšky necelých 119 km, čili s velkou rezervou do vesmírného prostoru. 
 
 
New Shepard dokázal přistát na pevné zemi díky znovu zažehnutému motoru BE-3, a to na cílovém místě asi 3 km od místa startu. Kapsle pak přistála s využitím svých třech padáků i se svým paňácovým astronautem, Mannequinem Skywalkerem. Celý test byl označen za naprostý úspěch. 
 
Blue Origin tak chce v dohledné době začít nabízet krátké lety do vesmíru (celý let od startu po přistání zabere jen něco přes 11 minut), ale pevné datum se ještě nedozvíme. Stejně tak cenu lístků můžeme zatím odhadovat na částku mezi 200 a 300 tisíci dolary. 
 


reklama