reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Donald Trump vyzval k bojkotu Applu dokud nepomůže FBI

20.2.2016, Milan Šurkala, aktualita
Donald Trump vyzval k bojkotu Applu dokud nepomůže FBI
FBI chce po Applu, aby odemknul iPhone jednoho z teroristů, kteří v prosinci 2015 zavraždili 14 lidí v San Bernardinu. Apple toto ale odmítá a nechce ohrozit důvěru svých zákazníků. Donald Trump, kandidát na prezidenta, nyní vyzval k bojkotu Applu.
Společnost Apple by si asi nikdy nemyslela, že teroristický útok v San Bernardinu v Kalifonii, který se stal 2. prosince minulého roku a při němž bylo zavražděno 14 lidí, se jej bude tak citlivě týkat. Jeden z teroristů, Syed Rizwan Farook, totiž vlastnil Apple iPhone 5C a FBI by se nyní do tohoto telefonu velmi ráda dostala. Problém je v tom, že po 10 neúspěšných pokusech o vniknutí do telefonu by se všechna cenná data na mobilním telefonu vymazala a FBI to tedy nechce zkoušet naslepo a případně o vše přijít.

Apple iPhone 5C

To vede zpět ke společnosti Apple. FBI a soudy po Applu totiž chtějí, aby do tohoto telefonu nainstaloval zadní vrátka (tzv. backdoor). Jinými slovy řečeno, cílem je, aby Apple vytvořil a nainstaloval do telefonu firmware (speciální verzi operačního systému iOS), který zruší limit 10 neúspěšných pokusů a agenti by se tak do telefonu mohli dostat pomocí klasického brute force útoku (útok hrubou silou, neboli vyzkoušení všech možných kombinací).

Apple toto ale rezolutně odmítnul, neboť by tímto případem mohl vzniknout precedens vedoucí ke ztrátě důvěry zákazníků (kdo ví, kdy by se vláda opět chtěla dostat do mobilního telefonu někoho jiného). Za druhé, vytvoření speciální verze iOS se zadními vrátky by teoreticky mohlo znamenat to, že by se dostala ven a umožnila FBI odemykat libovolné telefony iPhone, kdykoli by se jí zlíbilo. Tim Cook tyto své postoje zveřejnil v otevřeném dopise na stránkách Applu.

Do vzniklé situace se nově přimíchal také americký prezidentský kandidát Donald Trump. Ten patří k těm, kteří chtějí Apple donutit odemknout výše zmíněný mobilní telefon a vyzval veřejnost, aby bojkotovala veškeré produkty Apple do doby, než FBI pomůže. On sám na Twitteru zmínil, že používá Apple i Samsung a dokud Apple nesplní jeho požadavky, bude používat pouze Samsung. Naopak na stranu Apple se postavily společnosti Facebook, Google, Twitter a další.

Zdroj: arstechnica.com, pcworld.com, boingboing.net


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama