Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - březen 2012

29.3.2012, Petr Štefek, článek
Doporučené grafické karty - březen 2012
Uběhla již delší doba od našeho posledního přehledu, a tak je na čase zrevidovat zajímavé modely grafických karet, které jsou v současné nabídce světových výrobců. Mezi doporučenými kartami najdeme staré známé, ale také některé nově příchozí grafické karty.

Gigabyte Radeon HD 6770 1GB DDR5 GV-R677D5-1GD


Aktivně chlazený Gigabyte Radeon HD 6770 si své místo v tomto přehledu zajistil především svou cenou, která je podobná spíše levnějším variantám Radeonu HD 6750. Standardní takty 775 MHz pro jádro a 4 000 MHz (efektivně) pro paměti se dají velmi lehce zvýšit až o 20 %. Gigabyte tak zcela vytlačil modely Radeon HD 6750, které postrádají smysl a rovněž uzmul místo nově příchozímu Radeonu HD 7750, jenž rozhodně není špatnou kartou, ale svým výkonem je spíše podobný Radeonu HD 7750.





Za cenu přibližně 2300 Kč dostanete slušnou porci výkonu jádra Juniper s 800 stream procesory a dostatečnou kapacitu paměti. Jeho v podstatě jedinou nevýhodou je přítomnost jediného výstupu DVI, který je doprovázen jedním HDMI a jedním Display Portem. Tento fakt ale nebude většině uživatelů s jedním monitorem vadit.
 
 

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB DDR5


Nové karty nejsou nezajímavé a přes svůj nesporně zajímavý výkon excelují v této kategorii především perfektními provozními vlastnostmi, kam spadá především spotřeba karty a samozřejmě s tím spojené nízké operační teploty. Kdo přemýšlel, kdy se na trhu objeví zajímavé pasivně chlazené grafické s architekturou AMD Graphics Core Next, tak zde má odpověď v podobě pasivně chlazeného Radeonu HD 7750.



Tato karta je perfektní volbou pro toho, kdo si chce na obyčejný Radeon HD 7750 připlatit a získat relativně výkonnou herní kartu. Podle testů se teploty jádra daří držet okolo 55-60 stupňů i při velmi náročných hrách. Karta navíc nepotřebuje přídavné napájení a její příkon se typicky pohybuje okolo 130 W v zátěži. Je zde dokonce místo pro přetaktování a laborování s technologií Power Tune, která má občas tendence zasahovat do výkonu. Tato karta je mým osobním tipem do 3000 Kč, byť je dražší než ostatní dvě zde zmiňované grafické karty.
 
 

Gigabyte GTX550 Ti 1GB DDR5 GV-N550OC-1GI (recenze)


GeForce GTX550 Ti nebyla po svém uvedení mým favoritem, ale s pár měsíci na krku se tento model od Gigabyte stal zajímavým. Edice GTX550 Ti 1GB DDR5 OC je nejen levnější než většina konkurentů na standardních frekvencích, ale také se tento model dostal hravě pod hranici 2 700 Kč s DPH. Model GV-N550OC-1GI je vybaven GPU GF116 a patří do rodiny architektury Fermi 2, což zaručuje velmi solidní technologický základ.



Grafické jádro pracuje na frekvenci 970 MHz, což je podstatně výše než konkurenční modely, které jsou často dražší. Gigabyte se v doporučeních objevuje poslední dobou často, neboť nasadil agresivnější cenovou politiku. Díky zvýšeným taktům jádra tato karta zdatně ve všech ohledech konkuruje Radeonu HD 6770 a pro fanoušky Nvidie může být velmi zajímavou volbou.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.