reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - listopad 2011

2.11.2011, Petr Štefek, článek
Doporučené grafické karty - listopad 2011
Dnes si uvedeme zajímavé grafické karty v několika cenových relacích, jelikož na trhu je už opravdu přehršel různých variant a značek. Pro méně informované tak může být těžké se zorientovat.

ASUS EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5


Pokud uvažujete o Radeonu HD 6950, který se nachází v cenové relaci okolo 6 000 Kč, tak je zde pravděpodobně nejatraktivnější model z produkce Asusu. Tato varianta je vybavena 2 GB paměti GDDR5, což je pro Radeon HD 6950 důležité, neboť se často v případě her potýká s rozlišením 1920x1200 a vyšším s vyhlazováním, kde je již 1 GB paměti limitem. Karta má k dispozici 6 výstupu, z toho dvojici DVI a rovnou čtveřici Display Portů.





Na rozdíl od dražšího Radeonu HD 6970 je model HD 6950 vybaven čipem Cayman Pro, který se nijak zásadně neliší od čipu Cayman XT, ale má k dispozici nižší počet aktivních jednotek (1408). Existují samozřejmě i levnější varianty Radeonu HD 6950, ale jsou většinou vybaveny poloviční pamětí nebo horším chlazením. Příplatek ve výší zhruba 500 Kč se zde opravdu vyplatí.
 
 

ASUS EAH6970 DCII/2DI4S/2GD5 (recenze)


Radeon HD 6970 je osazen tím nejvýkonnějším grafickým jádrem, které má AMD k dispozici. Řeč je samozřejmě o GPU Cayman XT. Asus Radeon HD 6970 má k dispozici vylepšený chladič DirectCU II, který je podle zkušeností z testů tím nejlepším řešením pro jednojádrové grafické karty. Jeho přednosti jsou především v optimálním kompromisu mezi výkonem a hlučností.





S klidným svědomím zde mohu říci, že se Asus v tomto ohledu dostal dále než konkurence, snad s výjimkou opěvovaného chlazení Gainward (níže), které ovšem nejde koupit s Radeony HD 6900. Mírně zvýšené takty u jádra na 890 MHz jsou zde nepodstatným bonusem a překoná je hravě i overclocker začátečník.
 
 

Gainward GTX570 Phantom 1280MB GDDR5 1732

 
GeForce GTX570 z produkce Gainwardu je zřejmě jednou z nejlepších GeForce GTX 570 na trhu, což dokládá především její chlazení, které v zahraničních testech udrželo GPU po 70 °C. Velmi přesvědčivé jsou i výsledky přetaktování, které atakují hodnoty vysoko nad 900 MHz pro jádro. Když k tomu všemu přidáme cenu, za kterou jsou běžně k dostání standardní verze, pak zde není co řešit.





Jedinou podstatnou nevýhodou je tříslotové chlazení, které je větší než u referenčních verzí GeForce GTX570, ale na druhou stranu je v zátěži o poznání tišší a „vysavač“ vás nečeká ani po několika hodinách hraní. Perfektní je situace v klidu, kdy je větrák se svou hlučností pod referenční verzí a vůbec je to zřejmě jedna z nejtišších high-endových karet na trhu. Je to grafická karta stvořená pro hráče a taktovače. Gainward za ni ale chce více než rozumnou cenu.
reklama