reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - podzim 2012

16.11.2012, Petr Štefek, návod
Doporučené grafické karty - podzim 2012
Uběhla již delší doba od našeho posledního přehledu, a tak je na čase zrevidovat zajímavé modely grafických karet, které jsou v současné nabídce světových výrobců. Mezi doporučenými kartami najdeme staré známé, ale také některé nově příchozí grafické karty.

Sapphire Radeon HD 6450 512MB HM DDR3 11190-04-20G


Jako první zajímavou grafickou kartu našeho přehledu uvedu pasivně chlazený model Radeonu z dílen Sapphire, který je osazen čipem Caicos. Označení Radeon HD 6450 dává najevo, že jde o příslušníka řady Radeonů HD 6000, které v současné době nahrazuje řada Radeon HD 7000. V tomto případě, respektive low-endu, prozatím Graphics Core Next nemá své zástupce, což ovšem v tomto segmentu nevadí, a tak doporučení mohou zůstat veskrze stejná. V minulém přehledu jsme si doporučovali model Gigabyte, ale ten vypadl z důvodu nedostupnosti a také proto, že Sapphire je jednoduše v průměru levnější.
V případě HTPC nevadí ani 64bitová paměťová sběrnice, ani poměrně malá paměť DDR3 na frekvenci 1333 MHz. Rozhodně nepřiplácejte za 1 GB paměti, který je zde naprosto zbytečný. V tomto případě se počítá hlavně s dobrou akcelerací videa a s velmi nízkou spotřebou podpořenou pasivním chlazením. Za 800 Kč s DPH dostanete přesně to, co v HTPC potřebujete, což jasně dokazuje také náš test HD HQV, kde Radeony HD 6000 obsadily první příčky. Na hry ovšem s touto grafickou kartou zapomeňte, a pokud nebude východisko, tak vězte, že dokáže rozhýbat hry pouze několik let staré nebo novější v nízkém rozlišení a samozřejmě s nejnižšími detaily.
 
 

Gainward GeForce GT610 1GB DDR3 2654


Pokud nedáte dopustit na Nvidii, tak pro vás rozumnou alternativu představuje GeForce GT6100, která se v případě Asusu dělá také jako low-profile s pasivním chladičem, což je základní předpoklad pro dlouhodobé bezproblémové provozování v HTPC. GeForce GT610 je vybavena jádrem GF119 na relativně vysoké frekvenci 810 MHz a paměťmi typu GDDR3 na frekvenci 1070 MHz. Paměť o kapacitě 1 GB zde příliš velké využití nenajde. Pokud se vám zdají specifikace povědomé, tak máte pravdu, tento model využívá stejné jádro jako low-endová GeForce GT520 předchozí generace. Nvidia se tedy vývojem low-endových čipů příliš nezabývá.



Samozřejmostí je zde podpora DirectX 11 a hlavně firemní technologie PureVideo HD pro akceleraci HD video formátů. Co filmové fanoušky potěší v 5. generaci této technologie, je hlavně hardwarová akcelerace H.264, VC-1 a Mpeg-2 a také konečně podpora bitstreamu Dolby TrueHD a DTS-HD. Jako první karta vůbec se honosila možností dekódování 4K (3840×2160) videa. Kvalitativní výsledky v našem testu HD HQV ale jádro GF119 odsoudily na druhou kolej. Je možné, že nejnovější ovladače této kartě pomohou a výsledky budou lepší. Prozatím je to spíše volba číslo dvě.
reklama