reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - podzim 2013

11.10.2013, Petr Štefek, článek
Doporučené grafické karty - podzim 2013
Aktualizováno. Máme tu opět podzim, což je čas jako dělaný pro to, abychom obětovali nějakou tu část svého volného času na hraní her. V našem přehledu se dozvíte, jaké grafické karty považujeme v daných kategoriích pro hraní her za nejlepší.
Pokud si navrhujete HTPC, máte dnes mnoho možností, jak se vyhnout v návrhu samostatné grafické kartě volbou vhodného procesoru, respektive APU. Integrovaná GPU jsou dostatečně výkonná na akceleraci HD videa a kvalitativně se např. u AMD vyrovnají samostatným grafickým kartám. Předpokládejme ale, že podobnou grafickou kartu do svého staršího HTPC potřebujete. První pravidlem je do HTPC vybírat kartu tzv. low-profile, která se vejde i do menších skříní typu desktop, které jsou pro HTPC typické. Druhým pravidlem je pasivní chlazení, které zaručí, že vás nebude při tichém sledování rušit hlučné aktivní chlazení. Pro HTPC nemá smysl do samostatné karty investovat více než 1 000 Kč, protože 3D výkon a velkou paměť jednoduše nepotřebujete. V kvalitě akcelerace videa stále vede AMD (viz naše srovnání akcelerace videa).


Sapphire Radeon HD 6450 1GB DDR3 (11190-02-20G)


Tento levný model Sapphire splňuje všechny požadavky, které byly vzneseny v textu výše a navíc podporuje přenos audia do vašeho receiveru bez nutnosti dekódování všech kanálů prostorového zvuku na PCM, což jednoznačně přispívá ke kvalitě výsledného zvuku. Pasivní chladič zvládne bez problému jádro Caicos na taktu 625 MHz uchladit i ve skříni bez ventilátoru (to platí při akceleraci libovolného videa - u některých aplikací a náročných her by už mohl vzniknout teoreticky problém).



V případě karty do HTPC se není třeba zabývat propustností paměťového systému a 1GB DDR3 paměti je v tomto případě spíše luxusem. Důležité jsou pro nás i výstupy a Radeon HD 6450 má k dispozici kromě obvyklých DVI a D-Sub také HDMI. Za cenu okolo 800 Kč není při výběru příliš co řešit.
reklama