reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - podzim 2013

11.10.2013, Petr Štefek, článek
Doporučené grafické karty - podzim 2013
Aktualizováno. Máme tu opět podzim, což je čas jako dělaný pro to, abychom obětovali nějakou tu část svého volného času na hraní her. V našem přehledu se dozvíte, jaké grafické karty považujeme v daných kategoriích pro hraní her za nejlepší.
Kategorie nejlevnějších karet je poslední dobou poměrně ohroženou skupinou, neboť integrovaná GPU v různých APU a klasických procesorech mají dostatečně silný výkon, aby dokázala obstarat všechny běžné činnosti ve 2D desktopu a také akceleraci videa. Nejsilnější integrovaná GPU, jako je Intel HD Graphics 5000 nebo Radeon HD 6870 (AMR Richland), zvládnou už i méně náročné hry. Pro majitele starších desktopů, kteří mají omezený rozpočet, jsou ale levné samostatné grafické karty často možností, jak počítač alespoň mírně omladit.

Kritériem slušného low-endového akcelerátoru je přítomnost paměťové sběrnice o šířce 128 bitů a 1 GB paměti. V této cenové kategorii nemůžeme počítat s přítomností rychlých čipů GDDR5, ale spokojíme se s pomalejšími a levnějšími DDR3. Rovněž nepřeceňujme vliv kapacity paměti grafické karty a vyvarujme se příplatkům za 2GB varianty týchž akcelerátorů, protože to nemá valného smyslu. V případě samotného GPU máme na výběr pro hraní v podstatě pouze AMD Turks, které pod hranicí 1 500 Kč najdeme velice snadno. Konkurenční GF108 (Nvidia GeForce GT 430/630) nás v tomto ohledu příliš neosloví a GK107 (GeForce GT 640) je cenově podstatně výše.

Nové Radeony R7 240 na současných doporučeních mnoho nezmění, neboť jejich cena se pohybuje nad úrovní 1500 Kč s DPH.


Sapphire Radeon HD 6670 1GB DDR3 (11192-22-20G)


Hned první vybraná grafická karta je tím nejlepším, co lze pod 1 500 Kč koupit. Sapphire posadil tento Radeon HD 6670 na úroveň modelů HD 6570 od některých konkurenčních výrobců.





Oproti modelům s malými referenčními chladiči nabídne tento model podstatně tišší chod a také dostatečně výkonné chlazení pro případné přetaktování. GPU (AMD Turks – 480 stream procesorů) běží na 800 MHz a paměťové čipy DDR3 na 1334 MHz, což není pro tuto kartu běžný standard. Většina Radeonů HD 6670 má paměti taktovány alespoň na úroveň 1600 MHz. Přetaktování všemu může pomoci, ale případný příplatek je na zvážení. K dispozici jsou výstupy až na 3 monitory, ale jeden z těchto výstupů je pouze analogový, takže reálně využijeme maximálně dva. Pozor ovšem na fakt, že jde o „full-size“ grafickou kartu, která se do malých skříní nemusí vejít.


MSI Radeon HD 6570 1GB (R6570-MD1GD3/LP)


MSI má v této kategorii podle mého názoru jednu z nejlepších karet, neboť nabízí nadstandardní chlazení po vzoru dražších herních karet. Dále se může pochlubit i vyšší frekvencí paměťových čipů DDR3 (1800 MHz), která bude v reálu větším přínosem než 2GB kapacita konkurenčního Gigabyte. Pokud ovšem hodláte přetaktovávat, tyto rozdíly se snadno setřou.





MSI Radeon HD 6570 je sice low-profile karta podle tvaru svého plošného spoje, ale počítejte s tím, že díky vyššímu chlazení to opět není příliš vhodná karta do malých skříní nebo HTPC. Cena tohoto modelu leží stejně jako v případě dalších vybraných modelů těsně pod hranicí 1 400 korun, což je vzhledem k nabízenému výkonu akceptovatelné. V případě přetaktování jádra se může výkon snadno vyšplhat na úroveň výše uvedeného Sapphire Radeonu HD 6670.


Sapphire Radeon HD 6570 Ultimate 1GB DDR3 (11191-27-20G)


Pokud holdujete tichým počítačům a právě ticho má přednost před výkonem, v současné nabídce se velmi zajímavě jeví pasivně chlazený Radeon HD 6570 od Sapphire.



Frekvence GPU jsou shodné s referenční verzí (650 MHz) a paměti jsou podtaktovány na 1 334 MHz. Výkonově tato karta není zcela adekvátní novým hrám, ale díky tichému pasivnímu chlazení je to možná cesta pro ty, kdo hrám úplně neholdují.
reklama