reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - podzim 2013

11.10.2013, Petr Štefek, článek
Doporučené grafické karty - podzim 2013
Aktualizováno. Máme tu opět podzim, což je čas jako dělaný pro to, abychom obětovali nějakou tu část svého volného času na hraní her. V našem přehledu se dozvíte, jaké grafické karty považujeme v daných kategoriích pro hraní her za nejlepší.
Nejzajímavější kartu tohoto segmentu podle mého názoru najdeme hned lehce nad hranicí 6 tisíc korun a je to GeForce GTX 760, která je v průměru o něco výkonnější než Radeon HD 7950, ale nedosahuje výkonu Radeonu HD 7970 nebo R9 280X. Jedná se ale o velmi malý rozdíl a ceny jsou dnes srovnatelné, takže mohou rozhodovat preference.
 
GeForce GTX 760 po přetaktování může pozlobit starší top model Nvidie GeForce GTX 680 a bez problému si na ní zahrajete i na 30“ monitoru. Jako poslední velmi zajímavou možností posledních dnů se jeví koupě Radeonu R9 280X. Má smysl si připlácet za dražší grafiky? Podle mého názoru nemá, pokud nevlastníte multi-monitorový systém nebo nehrajete na zmiňovaných 27-30" monitorech. Ušetřené peníze je lepší vložit do velkého SSD nebo případně do jiných periferií, které zpříjemní hraní.


SAPPHIRE R9 280X DUAL-X OC


Sapphire se rozhodl, že bude v našem přehledu bodovat, a proto zde máme také doporučení pro nový Radeon R9 280X Dual-X OC. Jeho atraktivita spočívá především v tom, že stojí o 1000 Kč méně než Radeon HD 7970. Na druhou stranu ale má nižší frekvenci GPU, takže výkonnostně bude níže než např. plnohodnotný Radeon HD 7970.



Pozor ovšem na další modely Radeonu R9 280X, které stojí stejně jako dosluhující Radeony HD 7970, ale vyšší výkon nenabídnou, pokud se nejedná o nějakou speciální edici s taktem GPU vyšším než 1 GHz (tak jako původní Radeon HD 7970 GE). Nové Radeony ale budou pravděpodobně v následující týdnech a měsících zlevňovat.
 
 

ASUS GTX760-DC2OC-2GD5


Asus GeForce GTX 760 nabízí výkonný chladič a solidní potenciál pro přetaktování. Jádro GK104 zde sice nefiguruje v plné síle, ale díky vysokému taktu to v reálu až tak nevadí. Asus GeForce GTX 760 nabízí tolik výkonu, abyste nemuseli být zklamaní u žádné současné hry. To vše zvládne s nadhledem i při zapnutém multi-samplingu. Dostatečný výkon karta nabízí také pro monitory o rozlišení 2560×1440 (27") nebo 2560×1600 (30") v případě kombinace dvojice těchto karet nám nebude stačit ani dražší GeForce GTX 780. Asus má vynikající tiché chlazení a dostatečný potenciál pro overclocking. V případě, že se vám tuto kartu povede koupit pod 6 tisíc korun, se jedná o zcela jistě nejlepší koupi do herního počítače vůbec (pokud se ohlížíme na peníze).



Asus se vyznačuje především lepším chlazení a nabídne "pouze" standardní taktovací frekvence pro jádro (1 006 MHz) a paměti GDDR5 (6 008 MHz). Výstupy karty jsou více než dostatečné a tvoří je dvojice DVI, jedno HDMI a také jeden Display Port pro nejnovější monitory.


Gigabyte GV-N760OC-2GD rev. 2.0


Gigabyte je alternativou k modelu Asus a je také o něco dražší, což ale vyvažuje zvýšenými takty jádra o 79 MHz. Pokud někdo neholduje přetaktování a chce provozovat kartu na výrobcem doporučených frekvencích, pak je Gigabyte lepší volbou.



Chlazení GeForce GTX 760 prošlo revizí a mírné úpravy jsou v tomto ohledu také v BIOSu karty, takže je lepší sáhnout rovnou po revizi 2.0. Bonus v podobě plné hry se stává samozřejmostí a zde je opět možnost stáhnutí Splinter Cell Black List.
reklama