reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - listopad 2010

11.11.2010, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - listopad 2010
Blíží se Vánoce a pokud přemýšlíte o koupi nového počítače, rozhodně začněte vybírat a objednávat už nyní. V půlce prosince už v obchodech seženete jen to, co nikdo nechtěl. Potřebujete pomoci s výběrem? Naše doporučení najdete uvnitř článku.
Na rozdíl od konkurence se tu nechci zavděčovat úzkým skupinkám fanatických příznivců nějaké značky. V každé kategorii tedy najdete to, co je podle mě optimální řešení, občas bude navržena alternativa. Rozhodně zde nenajdete "dvojitá" řešení na různých platformách, z nichž je jedna na první pohled naprosto nevýhodná.

Výhoda z toho plyne i pro Vás, čtenáře. Méně různých tabulek a jasná vysvětlení usnadní rozhodování a taktéž dobu, kterou se budete tímto textem prokousávat. Všechny sestavy obsahují legální operační systém, pokud již máte svůj legální systém, pak můžete tuto položku samozřejmě ignorovat. Všechny sestavy jsou taktéž stavěny s ohledem na rozumnou hlučnost, takže obsahují i základní tiché chladiče. Velmi výhodně vychází Cooler Master TX3 a také o něco dražší Arctic Freezer 13. Pro výkonnější sestavy jsou samozřejmě zvoleny chladiče výkonnější a dražší.


Operační paměti

Do pamětí nemá velký smysl investovat, pokud neplánujete přetaktování. V sestavách jsou použity kvalitní základní paměti od Kingstonu.


Napájecí zdroje

Napájecí zdroje nelze podceňovat. V levnějších sestavách najdeme oblíbený 350W - 400W OEM Seasonic. Ve střední třídě se za skvělou cenu nabízí 450W Corsair s pětiletou zárukou. Pro vysoce výkonné sestavy jsou pak použity plnotučné verze Seasoniců. Můžete zvolit i Enermax, ale ten mě u několika posledních kusů zklamal hlučností ventilátoru, takže ho nedoporučím.


Počítačové skříně

Pro levné počítače postačuje Cooler Master Elite 341 (má pevnější záda) nebo minitowery od ASUSu. Střední třída si vystačí s Cooler Masterem Centurion 534, Cooler Master Sileo (což je v podstatě Centurion + AKASA PAX) nebo s AKASOU Zen. Ve vyšší kategorii se pak dá doporučit Cooler Master Dominator, Fractal design R2, Antec P183, Nexus Edge atd.




Zvuková karta

Většina lidí si vystačí i s integrovanou zvukovou kartou, avšak přechod na separátní zvukovou kartu představuje při analogovém přenosu markantní zlepšení v kvalitě zvuku - zejména dojde k poklesu šumu. Do herních sestav doporučuji kvůli podpoře Creative X-Fi, pro levné a čisté nahrávání není špatný ASUS Xonar DX. Ve vyšší třídě je pak zajímavou volbou M-Audio.


Pevné disky

Dá se říci, že co člověk, to názor na pevné disky. Disk si zvolte podle svého, osobně momentálně dávám Western Digital Blue do levných sestav a nové výkonnější Western Digital Black s 64MB cache, 500 GB na plotnu a SATA 6Gb/s rozhraním do všech ostatních.


Doplňky


Na konci sestav naleznete taktéž doporučené periferie. Několik monitorů v různých cenových kategoriích atp.


Cenové pohyby


Prakticky všechny položky v cenících vykazují cenový pokles, nejvýraznější je u DDR3 pamětí, ale patrný je i u procesorů, desek, disků a zejména také u grafických karet. Paměti DDR3 jsou dnes už levnější než DDR2 paměti. Taktéž došlo k pádu cen grafických karet s čipy nVidia GTX 460 a GTX470, což je reakce na uvedení Radeonů 6850 a 6870.

Radeon 6850 výkonem odpovídá zhruba GTX 460 a GTX 470 analogicky odpovídá Radeonu 6870. Radeony mají asi o 20 - 30 W nižší spotřebu v zátěži, GTX má nižší spotřebu bez zátěže a lepší výkon při využití teselace. Momentálně se GTX 460 dá sehnat už od 3500, OC verze kolem 4000 Kč a Radeon 6850 začíná na 4300 Kč. Vzhledem k pádu cen se pro herní stroj vyplatí počítat spíše s GTX 470, která se cenově pohybuje okolo 5600 Kč, Radeony 6870 jsou v době tvorby tohoto článku o několik stokorun dražší. Radeon 6850 byl nedávno testován i na našem serveru.





Otázky a odpovědi


Přestože se vám snažím výběr usnadnit, můžete mít okolo PC spoustu otázek. Rád bych Vás proto pozval na naše fórum, kde můžete vaše dotazy efektivně řešit.
reklama