reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - prosinec 2011 a Vánoce

19.12.2011, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - prosinec 2011 a Vánoce
Vánoce jsou tady, což je další skvělá příležitost koupit si počítač. Rozhodně už déle neotálejte a PC si objednejte co nejdříve, abyste měli nový počítač včas pod stromečkem. Na druhou stranu klidně můžete PC pořídit i v lednu a nic hrozného se nestane.

Sestavu nebo notebook?


Základní notebooky v nejběžnější úhlopříčce 15,6" s normálními procesory (tedy ne Intel Atom) dnes seženete už kolem 8 tisíc korun. Jedná se například o HP 630, které seženete za 8500 Kč i s operačním systémem Windows 7 a HDMI konektivitou, což je dost lákavé, protože se jedná o kompletní řešení za relativně malé peníze. Taky je toto řešení ale hodně kompromisní, zejména po stránce výkonu a ergonomie. Největší zlo je ale malý displej s nízkým (zejména vertikálním) rozlišením, na kterém se nedá rozumně pracovat. To platí i pro dražší notebooky například s rozlišením 1400x900 apod. O ergonomických úskalích práce na notebooku si můžete přečíst v našem článku a v diskuzi k němu. Při výběru si také ověřte, jestli má notebook lesklý nebo matný displej. Osobně jsem zastáncem konzervativnějších matných displejů. Barvy apod. na notebookovém displeji stejně nikdo nemůže moc vážně řešit a matný displej se tolik neleskne a člověk nemusí tolik řešit, kde na noteboooku pracuje.

Také produktivita práce při používání touchpadu nebo trackpointu je poměrně nízká. Pokud budete notebook používat aktivně i doma, máte reálnou šanci, že si časem dokoupíte i monitor, klávesnici, myš, chladicí podložku. Pokud chcete hrát na notebooku hry, bude notebook kvůli kompromisnímu chlazení hlučný, dost tepelně namáhaný, možná i docela těžký, a to všechno nehledě na fakt, že bude stát hodně peněz. Osobně na notebooku pracuji v práci a bez externího monitoru, klávesnice a myši by moje produktivita byla mnohem horší.

Než si koupit notebook za 25 tisíc a doma trpět špatným displejem i nízkým výkonem a na cestách trpět jeho vysokou hmotností, je dost možná na místě zvážit třeba sestavu i s monitorem za necelých 15 tisíc (např. Basic s Radeonem 6670 a obyčejné 24" LCD), k tomu notebook za 13 tisíc, a dopřát si tak solidní komfort. Dávejte ovšem dobré pozor, abyste neměli třeba monitor umístěný tak, že se na něj musíte dívat vyloženě do boku; pak se po čase ozve i vaše krční páteř.

Běžný 15,4" nebo 15,6" notebook váží včetně brašny a nabíječky obvykle přes 4 kg a jeho nošení na rameni je dost nepříjemné a namáhavé i pro celkem silného muže, jako jsem já. Pokud notebook máte a musíte ho nosit, je lepší mít na něj batoh. Osobně mám dobré zkušenosti s batohy Deuter, pro notebooky nabízejí řadu "Giga".

Koupi notebooku si určitě dobře promyslete, spoustu funkcí už dnes provizorně zastane i lepší mobilní telefon resp. smartphone. Standardem i u střední třídy mobilů do 5 000 Kč začíná dnes být navigace, wi-fi, slušný pohotovostní foťák, internet, e-mail a základní textový editor. Docela slušně vypadá například Nokia C5-03 disponující vším potřebným za nízkou cenu. Mobilovým nadšencům bude sice vadit, že mobil běží na starém Symbianu, jenže pro normálního uživatele je to celkem jedno. Osobně mi spíš vadí, že k ní není dodáván pořádný držák na mobil. Pro serióznější práci pak budete potřebovat kvalitní synchronizaci mailů a úkolů dle potřeb. Je vidět, že mobil se stává zařízením, které nahrazuje spousty jiných (budík, navigaci, foťák, internetový prohlížeč, přenosné herní konzole) a čekám, že v budoucnu bude tento trend dále pokračovat.

O svoje názory na toto téma se můžete s ostatními podělit na našem fóru.


Kategorie sestav


Sestavy jsou stále rozčleněny do kategorií podle využití. Cenové stropy nejsou striktně omezeny, abych se vyhnul nesmyslnému "vecpávání" sestav do umělých limitů. Pokud za 300 - 600 Kč navíc dostanete o 30 % více vhodného výkonu nebo podstatně tišší komponentu, pak bude mé doporučení tuto sumu investovat. Funguje to i naopak. Když se dá sestavit stejně výkonná sestava za 25 tisíc nebo za 23 tisíc, pak nebudu do 25 000 korun uměle dávat nesmyslné komponenty, jen abych vyplnil limit. Tím ovšem nechci říci, že jsem zastáncem vyloženě nejlevnějšího zboží na trhu. Budu psát stručně a jasně, což bude šetřit Váš čas při čtení. U některých sestav jsou poznámky ohledně alternativní konfigurace, kterou někteří z Vás zvolí raději. Na druhou stranu není možné například doporučovat levnou domácí sestavu v ceně příliš nad 12 000 - 13 000 Kč.

Nechci se zavděčovat úzkým skupinkám fanatických příznivců nějaké značky. V každé kategorii tedy najdete to, co je podle mě optimální řešení, občas bude navržena alternativa. Rozhodně zde nenajdete "dvojitá" řešení na různých platformách, z nichž je jedna na první pohled naprosto nevýhodná nebo je vhodná jen pro určitá velmi specifická použití. Snažil jsem se pokrýt typické potřeby různých uživatelů, takže dále v článku najdete sestavy od ryze kancelářských a domácích až po pracovní a herní stroje.

Konfigurací může být samozřejmě celá řada a není účelem článku pokrýt úplně všechna možná upotřebení počítače. Komu nebude vyhovovat ani jedna sestava, najde třeba alespoň inspiraci. Některé zajímavé konfigurace zmíním třeba jen několika slovy jako alternativy. V orientaci by Vám měly prospět i rozšířené popisy sestav.

Doporučuji nekupovat PC tzv. "na více let dopředu". U domácích a kancelářským strojů není morální zastarání tolik patrné, ale u pracovních a herních strojů je patrné docela dobře. Kupte vždy to, co právě potřebujete, za rok si můžete třeba vyměnit grafickou kartu za výkonnější a poměr cena/získaný výkon bude mnohem lepší.

Nepřehlédněte na TV Freaku seriál s doporučenými multimediálními centry.


Proč je lepší si sestavu sestavit (nebo nechat sestavit)?

Pokud si sestavu necháte složit u slušného obchodu, budete mít záruku na sestavu - tedy i diagnostiku při závadě - a nebudete mít vzadu hloupou nálepku, která vám znemožní i tak prosté úkoly, jako je vyčištění od prachu nebo montáž dalšího disku nebo paměti. Komponenty si vyberete sami a budete naprosto přesně vědět, co je v sestavě za komponenty a potažmo tedy budete tušit i její tichost. Pokud jste technicky zdatní, poskládáte si počítač sami přes víkend, ušetříte peníze a budete ho mít přesně takový, jaký ho chcete mít. Nevýhody jsou pak zřejmé. Záruka bude jen na komponenty a v případě závady si budete muset diagnostiku udělat sami.


Proč je lepší sestava hotová?

Obvykle dostanete za více peněz méně muziky a výkonu. Taktéž si nikdy nemůžete být jisti, co je opravdu uvnitř a jak moc hlučná ta sestava bude. Navíc ve většině případů dostanete záruku podobnou té, kterou garantuje každý lepší prodejce počítačů. Pro tedy mluví hlavně záruky on-site oprav do druhého dne, které ovšem úplně běžné nejsou. Další argumentem by mohla být dostupnost a s tím související rychlost dodání.

Desítky sestav na českém internetu povětšinou vypadají jako výprodej skladových zásob - i když prodejce bude tvrdit něco ve stylu, že se jedná o superznačkové a otestované komponenty, spolehlivější než výpočetní technika NASA, čímž se snaží namluvit, že je na místě výkon oželet. Pak se člověk nestačí divit, proč mají sestavy jenom 2 GB operační paměti a proč mají herní sestavy v ceně přes 20 000 Kč jako grafiku jen obyčejnou GTX 550. Pokud kupujete počítače do firmy na kancelářskou práci, dává nákup hotových sestav s on-site zárukou mnohem větší smysl. V případě, že se bude počítač přihlašovat do domény, nezapomeňte, že potřebujete operační systém minimálně Windows XP Professional nebo Vista/7 Professional a vyšší. Home systémy do domény nepřihlásíte.


Spotřeba


Snažím se, aby sestavy nespotřebovávaly zbytečně moc energie. Jsou použity kvalitní zdroje s vysokou efektivitou. V dnešní době úsporných režimů se bude reálná úspora peněz počítat hodně těžko. Sestavu má celoročně na 100 % vytíženou jen málokdo. Vzhledem k rozdílným definicím TDP (Thermal Design Power) u Intelu i AMD je tento údaj spíše orientační.

Procesor s TDP 45 W bude ale patrně spotřebovávat méně než procesor s TDP 95 W nebo 125 W. Pokud využíváte naplno své PC 8 hodin denně, pak snížení spotřeby například o 30 W přinese úsporu necelých 400 Kč za rok. Otázka je, jestli opravdu PC na 8 hodin denně zatížíte, nebo jestli 6 hodin prohlížíte web, vyřizujete poštu, koukáte na filmy a večer 2 hodiny hrajete. Tolik ke spotřebě a šetření.




Rozhodně nebudu doporučovat komponenty s nerozumně vysokou spotřebou, ale ani nebudu nijak extrémně tlačit na pilu. PC stejně za první rok ztratí na ceně poměrně velké procento ze své ceny, takže řešit 500 Kč za elektřinu u sestavy za 30 000 Kč, která za rok ztratí na hodnotě 10 000 Kč, mi přijde jako relativně nevýznamné. U levnějších sestav jsou pak slabší komponenty obvykle s nižší spotřebou.

Skutečně superúsporné platformy tak jsou jen Intel Atom, AMD Brazos a Via Epia, jenže pak zase dostanete velmi kompromisní výkon. S nižší spotřebou se samozřejmě pojí i menší zahřívání, není třeba tak drahé chlazení a sestava bude velmi tichá i s malými náklady na chlazení.

V některých populistických článcích můžete najít rady typu - kvůli spotřebě si kupte notebook, zhasněte světla atd. Inu, přijde mi jedno, jestli budu mít notebook a topení si nastavím na 6 nebo jestli budu mít sestavu a topení nastavím na 3, protože mám 200 W odpadního tepla z PC. V létě se dá efektivně větrat, takže nás troška tepla trápit nemusí. Pokud započítáme ztrátu hodnoty sestavy nebo notebooku, nestojí ty "úspory" ani moc za řeč.

Ruku v ruce se spotřebou jde však i zahřívání a tím pádem i chlazení. U levnějších sestav stačí standardní chladiče kolem 500 korun, pro ty výkonnější je potřeba počítat i s pořádným chlazením.


Chlazení


Klasické vzduchové chlazení mají v PC nejen skalní fanoušci starých Porsche 911 a Tater 613, ale drtivá většina lidí. Náročnost stavby a cena vodního chlazení se do středních sestav obvykle naprosto nevyplatí. Proto je třeba myslet na umístění sestavy. Zcela nevhodné místo pro počítač je úplně na zemi, dejte pod něj alespoň 15 cm sokl, jinak bude fungovat jako velmi efektivní vysavač. O nevhodnosti přítomnosti prachu uvnitř netřeba polemizovat, ať už způsobí nárůst teplot, zadření menších větráčků nebo zvýšení hlučnosti. Pro prostory s běžnou prašností je lepší mít podtlakový systém (větší výfuk) s filtry, pro velmi prašná prostředí doporučuji přetlakový systém (větší nasávání) s filtry, které bude potřeba často měnit.

Podtlakový systém má výhodu v tom, že vám postačí v zásadě jenom jeden ventilátor a zdrojový ventilátor, pár děr na skříni na správných místech a chlazení je učinné a tiché.
Přetlakový systém vyžaduje více usměrňování vzduchu uvnitř skříně a kvalitní filtry na vstupu.


Možnost zakoupení sestavy


Jelikož se námi doporučované sestavy těší velkému zájmu a mnozí z vás se jimi při sestavování počítačů skutečně inspirují, dohodli jsme se s jedním z největších českých online prodejců počítačových komponent, se společností CZC.cz, že bude námi doporučené sestavy skládat a umožňovat jejich koupi za zvýhodněnou cenu a se všemi výhodami, které na své počítače standardně poskytuje.





Cena sestav by měla být typicky jen o něco málo vyšší (někdy dokonce i nižší) než průměrná cena samostatných komponent v českých eshopech a v takové podobě bude platná po dobu 1 týdne, v kterém konfigurace sestav oznámíme (stane se tak vždy ve stejný den u nás i na CZC). Koupit je bude možné s operačním systémem nebo i bez něj.

Zakoupením sestavy jako celku získáte oproti vlastnímu složení následující výhody:
  • spolehlivost celé sestavy
  • odborné sestavení techniky CZC.cz včetně instalace OS
  • záruku na sestavu jako celek (a to bez pečetí, abyste mohli kdykoli upgradovat)
  • nízkou cenu tvořenou pouze zvýhodněnými cenami komponent = za sestavení neplatíte
  • technickou podporu

Řadu těchto počítačů poznáte podle názvu CZC Světhardware.cz.
reklama