Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2012

17.12.2012, Pavel Kovač, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2012
Máme tu aktualizovaný článek o doporučených PC sestavách. Co přinesl tento měsíc? Hlavní je předvánoční shon a s ním i mírné navýšení cen PC komponentů. Změn v konfiguracích však bylo tentokrát pouze pár.

Nettop


Pokud zvažujete koupit zcela základní sestavu, je třeba se také zamyslet, zda se vám nevyplatí tzv. nettop. Zjednodušeně řečeno jde o notebook bez displeje a klávesnice.

Tyto počítače obvykle poskytnou stejnou službu jako notebooky a hodí se pro uživatele, kteří si chtějí pustit na večer nějaký ten seriál, zkontrolovat poštu či psát dokumenty. Výkon těchto nettopů obvykle nestačí na moderní hry, ale postarší či internetové hry si na něm zahrajete stejně dobře jako na velkém počítači.


Co zvážit před koupí?


Hlavní, co je potřeba si u nettopu ověřit, je operační systém. Často totiž bývá cena stlačena na minimum, a proto neobsahují operační systém, popř. obsahují nějakou zdarma šiřitelnou Linuxovou distribuci. Pokud jste zvyklí na systém od Microsoftu - Windows, a výrobce vám jej nabídne za slušnou cenu, nechte si jej předinstalovat. Možností také je, si do počítače doinstalovat tzv. Windows MCE (Media Center Edition), resp. doplněk Media Center. Pokud si jej tam nainstalujete a pořídíte si dálkový ovladač (pozor na přítomnost IR přijímače v nettopu), můžete nettop využít i jako multimediální centrum k televizi. Koupí nettopu můžete zabít dvě mouchy jednou ranou.

Dále se poohlédněte po klávesnici a myši, která vám bude vyhovovat. Asi to zní banálně, ale v návaznosti na předchozí odstavec bych doporučil bezdrátové varianty v případě, že chcete využívat počítač i jako multimediální centrum. Navíc při přenosu nebudete mít problém s kabely, a ruku na srdce, nettop je také o mobilitě.

Zvažte také, k čemu budete nettop používat. Pokud je to na prosté psaní textu (ano, i v dnešní době jsou u nás spisovatelé) a k tomu poslechu hudby, bohatě stačí nějaký extrémně levný nettop s procesorem Intel Atom. Ten má nízkou spotřebu, ale také nízký výkon. Pro plnohodnotnou práci je už lepší se poohlédnout po procesoru Intel Celeron či dokonce po nějakém Intel Core (např Core i3 či i5). I přestože Intel Atom nemá vysoký výkon, může pro nettop bohatě postačovat. Film si na něm bez problémů pustíte, jednoduchou webovou hru také. Takže pro spoustu lidí jde o ideální řešení. Navíc je nettop prakticky bezúdržbový.

Vybereme si dva nettop počítače. Každý bude mít trochu jiné určení. Zcela však vynecháme nekompletní řešení v podobě barebone (tedy osazené jen základní deskou a procesorem + grafickou kartou, ostatní je třeba dokoupit.). Podíváme se na kompletní řešení.


Nettop do kapsy


V poslední době se zvětšuje nabídka opravdu malých nettop počítačů založených vlastně na mobilní platformě. Jde tedy o takový tablet/telefon bez displeje, sluchátek a ostatních zbytečností. Obvykle jde o zařízení, které je zhruba tak velké jako běžný flash disk do USB. Oni vlastně i podobně stojí. Za cenu kolem, ale i pod dva tisíce seženete základní počítač na kterém lze psát texty, brouzdat po internetu a sem tam se podívat na nějaké to video. Obvykle mají tyto počítače základ procesor Cortex-A8 a operační systém Android. Nejlépe Android ve verzi 4.

Pokud tedy hledáte počítač, který použijete dvakrát za týden na napsání e-mailu a přečtení si zpráv, tak mohou posloužit velmi dobře. Příklad za všechny je Rikomagic MK802 III 4GB.




Nettop základní - Lenovo IdeaCentre Q180






Tento nettop je ideální pro využití jako domácí psací stroj a současně poskytuje i dostatek výkonu pro přehrávání HD filmů a hraní základních her. Navíc v balení naleznete i miniaturní klávesnici s trackpointem pro pohodlné ovládání např. z gauče. Nemusíte si téměř nic dokupovat. Samozřejmě pro pohodlné psaní je lepší plnohodnotná USB klávesnice a myš. Pokud chcete domácí počítač, který sem tam přesunete k televizi pro sledování nějakého HD filmu a současně nepotřebujete výkon, je toto Lenovo ideální. Pozor však na fakt, že se běžně dodává bez operačního systému.


Graf ceny produktu Lenovo IC Q180, 57306901 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Nettop výkonnější - Fujitsu Esprimo Q900


Nettop od Fujitsu s označením Esprimo Q900 je osazen již plnohodnotným notebookovým procesorem, který se může měřit výkonem i s desktopovými procesory. Takt 2,5 GHz a 4 GB operační paměti jsou dostatečné i pro náročnější aplikace. Pokud tedy hledáte malý počítač pro občasné zpracování fotek z dovolené a současně nehodláte investovat mnoho prostředků do stolního počítače, je tento Fujitsu zcela ideální. Navíc je v základu vybaven už operačním systémem Windows 7 Professional, který můžete jednoduše upgradovat na Windows 8 za cenu 15 €


.


Graf ceny produktu Fujitsu Esprimo Q900, LKN:Q0900P0006CZ poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



K nettop počítačům je potřeba dobře vybrat příslušenství. Hlavní je samozřejmě klávesnice a myš. Záleží však na tom, jak nettop budete používat. Pokud jde o náhradu psacího stroje (např. pro spisovatele je nettop zcela ideální), zvolte si velmi kvalitní drátovou klávesnici, nejlépe mechanickou. Budete odměněni velmi příjemným stiskem a dlouhou životností. Pokud chcete kvalitu za rozumnou cenu, jeví se velmi dobře SteelSeries 6Gv2. Tato mechanická klávesnice je sice původně určena pro hry, ale i pro pisálky se více než hodí. Jedinou nevýhodou je absence českých popisků. To se však časem může změnit. Zatím je však dostupná pouze US verze. Jistou nevýhodou je také vyšší cena, která v ceně nettopu udělá docela průvan. Ale za kvalitu se platí. Pokud chcete levnější variantu, je ideální set Logitech Desktop MK120.






Pokud chcete nettop využívat i jako domácí centrum zábavy k televizi, je potřeba sáhnout po bezdrátové variantě. V tom případě zvolte např. Microsoft Wireless Desktop 3000. Tento set má výhodu v tom, že myš používá technologii modré diody, která funguje na více površích, což je v obývacím pokoji docela důležité.





K nettopu je dobré zvolit adekvátní monitor. V dnešní době levných e-IPS panelů je asi nejvýhodnější zvolit právě tento typ. Jako ideální volba se zdá LG IPS235P, který není drahý, a přesto má slušné vlastnosti.





Pro další výběr monitorů navštivte náš seriál o doporučených monitorech, popř. celou rubriku monitory na našem webu, kde najdete obsáhlé a detailní recenze.