reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - prosinec a Vánoce 2010

14.12.2010, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - prosinec a Vánoce 2010
Spousta z Vás určitě nechala nákup pod stromeček na poslední chvíli, proto přinášíme rozšířený Vánoční speciál. Před Vánoci bývá obvyklé, že zboží na skladě dochází, takže zde najdete i doporučení hotových sestav, které se dají koupit běžně v obchodech.
Na rozdíl od konkurence se tu nechci zavděčovat úzkým skupinkám fanatických příznivců nějaké značky. V každé kategorii tedy najdete to, co je podle mě optimální řešení, občas bude navržena alternativa. Rozhodně zde nenajdete "dvojitá" řešení na různých platformách, z nichž je jedna na první pohled naprosto nevýhodná.

Procesory
Čtyřjádrové procesory jsou poměrně levné a výkonnější dvoujádra jsou oproti nim dost předražená. Vyplatí se tedy koupit spíše slabší a levné dvoujádro jako je Athlon X2 250, nebo levné čtyřjádro jako je Phenom II X4 945, který už má cenu pod 3000 Kč.

Operační paměti
Stejně jako minulý měsíc nebudu doporučovat zbytečně drahé operační paměti, protože jejich vliv na celkový výkon sestavy je zanedbatelný. Sestavy také obsahují slušné tiché chladiče, protože zbytečně hlučný počítač doporučovat nelze.

Zdroje
Napájecí zdroje jsou často opomíjeny a podceňovány. Uvědomte si ale, že když třeba spustíte hru, stoupne nárazově spotřeba třeba i o 150 Wattů, což na zdroje klade značné nároky. Zdroj s vyšší efektivitou nejen ušetří pár korun za elektřinu, ale bude pravděpodobně i tišší, jelikož se bude méně zahřívat. Ve všech sestavách jsou použity zdroje od Seasonicu, jelikož s nimi mám velice dobré zkušenosti. Doporučit se dají ještě i Corasiry, Enermaxy; pro levnější sestavy ujdou i Fortrony.

Skříně
V levné kategorii nám stále kraluje Cooler Master Elite, úplně špatné nejsou ani ASUSy, i když mají horší chlazení. Pro střední třídu zůstaneme u doporučení Cooler Masteru Centurion a Sileo. Hodně zajímavě vypadá ale třeba i Silverstone SST-PS03B. Pro dražší sestavy bude vyhovující Cooler Master Dominator, Antec Three Hundred (hodně povedená skříň), Fractal design R2, R3, Antec P183, Nexus Edge a samozřejmě i další třeba od firem jako je Lian-li nebo Silverstone. Je docela škoda, že na našem trhu nejsou k dostání super skříně od Yeong Yangu nebo GMC, které by mohly narušit hegemonii Cooler Masteru. pro miniITX počítače vypadá dost zajímavě Gigabyte MIB T5142.



Zvuková karta
Většina lidí si vystačí i s integrovanou zvukovou kartou, avšak přechod na separátní zvukovou kartu představuje při analogovém přenosu markantní zlepšení v kvalitě zvuku - zejména dojde k poklesu šumu. Do herních sestav doporučuji kvůli podpoře Creative X-Fi, pro levné a čisté nahrávání není špatný ASUS Xonar DX. Ve vyšší třídě je pak zajímavou volbou M-Audio.

Pevné disky
Dá se říci, že co člověk, to názor na pevné disky. Disk si zvolte podle svého, osobně momentálně dávám Western Digital Blue do levných sestav a nové výkonnější Western Digital Black s 64MB cache, 500 GB na plotnu a SATA 6Gb/s rozhraním do všech ostatních. WD Black dávám i do kombinace s SSD disky. Na SSD je jen systém a WD Green se hodí jen jako pasivní úložiště dat - rozhodně to není pravé řešení třeba pro instalování her nebo pro jakékoliv aktivnější využití.


Doplňky


Na konci sestav naleznete jako obvykle doporučené periferie. Několik monitorů v různých cenových kategoriích atp.


Otázky a odpovědi


Přestože se vám snažím výběr usnadnit, můžete mít okolo PC spoustu otázek. Rád bych Vás proto pozval na naše fórum, kde můžete vaše dotazy efektivně řešit.


Změny za tento měsíc


Nejvýraznější změnou je tento měsíc razantní pokles cen pamětí DDR3. Cena naopak mírně stoupla skoro u všech ostatních komponent - grafických karet, zdrojů, pevných disků (kromě SSD, kde je cenový pokles - patrně výprodej před příchodem nové generace SSD od Intelu) i operačních systémů. Na ceně ale klesl i Radeon 6870, což je dobrá zpráva, zejména pokud žravější GTX 470 lehce podražila. Tím se stává Radeon 6870 doporučenou grafikou do herních sestav na tento měsíc. GTX 460 je nadále hodně levná a jedná se o velice výhodný nákup, jelikož disponuje více než dostatečným výkonem. nVdiia přišla také s inovovaným jádrem GF100, což znamená úspornější a lepší GTX 470 (například MSI N470GTX Twin Frozr II 1280MB DDR5).

nVidia také představila nové grafiky GTX 570 a GTX 580. Velice zajímavá je hlavně GTX 570, která při spotřebě a ceně Radeonu 5870 nabízí podstatně vyšší výkon. Okolo 8600 Kč se jedná podle mě o docela zajímavou koupi (pokud nepotřebujete 3 monitory). Uvidíme, co ukážou v brzké době nové grafiky AMD.



Na ceně rostly docela citelně i levnější monitory.
reklama