reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC skříně - březen 2012

13.3.2012, Jan Vítek, článek
Doporučené PC skříně - březen 2012
Počítačové skříně jsou věčné téma, a proto se nyní podíváme na to, co nového se objevilo v letošní zimě, která už pomalu končí. Výrobci nepřestávali s uváděním nových modelů na trh a i když se nic převratného neobjevilo, stále je z čeho vybírat.
V tomto seriálu se tedy budeme zabývat především firmami, které mají co nabídnout, čímž rozhodně nemám na mysli portfolia skříní za pár stovek, jež se snaží vypadat moderně, ale ve skutečnosti jde o stále ty samé krabice s plechy o tloušťce papíru, na nichž se obměňují pouze plastová čela. To je však často bohužel problém i u renomovaných výrobců a rozhodně bych v tom neviděl nic špatného, kdyby ovšem takové obměny byly tvořeny citlivě, čili aby nešlo jen o bohapusté spojení dvou částí, které k sobě funkčně nesedí.

Cílem tohoto přehledu proto bude podávat informace o zajímavých počítačových skříních, a ne mapovat celý trh, jelikož to není možné a ani žádoucí. Poukazovat budeme na zaběhnuté matadory, ale i na nové produkty.


Změny v tomto vydání

  • Velké skříně (Big Tower): vyměněn Cosmos Pure Black za Cosmos II, přidán CM Storm Trooper
  • Střední skříně (Middle Tower): přidán Gelid DarkForce
  • Skříně pro malé desky a HTPC: přidán Xigmatek Gigas


Podzimní a zimní novinky a trendy


Dnes jde o 2. díl seriálu, ale trendy zůstávají v podstatě stejné. V poslední době stále převládá vzor, který se týká klasických věží, čili skříní typu Tower. Tento trend se dá shrnout pomocí několika hesel:
  • barvený interiér (většinou černě)
  • spodní pozice zdroje
  • vrchní pozice pro ventilátory
  • otvory pro hadičky vodního chlazení
  • otvor v trayi pro přístup k chladiči CPU
  • další otvory v trayi pro vedení kabelů (cablemanagement)
  • snaha o tlumení vibrací pevných disků
  • bezšroubkové uchycení disků/SSD/optických mechanik

Však se zkuste sami podívat na naše poslední aktuality a recenze a uvidíte. Změnilo se toho tedy pramálo a spíše se jen upevňovaly jisté trendy, které se týkají čím dál odvážnějšího využití barev a barevných kombinací (zde se výrobci nerozpakují uvádět "nové" skříně lišící se jen barvou - příkladem za všechny budiž růžový Phantom), rozšiřování podpory rozhraní USB 3.0, integrace regulátorů otáček ventilátorů nebo důrazu na schopnosti nést vysoké procesorové chladiče a dlouhé grafické karty. Co je tedy konkrétně nového?

Snad vše výše jmenované splňuje počítačová skříň CM Storm Trooper, kterou jsme si již na podzim stihli zrecenzovat. Je to vzdušná skříň s odvážným designem, moderními prvky a obrovským vnitřním prostorem.




- klikněte pro zvětšení -

Nezapomnělo se u ní ani na systém napájení a regulace ventilátorů, porty USB 3.0 a aby si při jejím přenášení uživatel nestrhnul záda, byla vybavena praktickým madlem. Tento model si ostatně za své kvality odnesl naše ocenění TREFA.




- klikněte pro zvětšení -

Stejné ocenění si odnesla i dlouho očekávaná novinka v podobě Cooler Master Cosmos II, již jsme si už samozřejmě také zrecenzovali a nyní jsme si ji stejně jako CM Storm Trooper přidali mezi doporučované skříně.





Očekávat od ní můžeme velmi kvalitní zpracování s využitím inovativních prvků (opravdové panty bočnic), výkonné a přitom potenciálně tiché chlazení a samozřejmě i prostor, díky němuž dovnitř nacpete i ty nejvýkonnější komponenty.




 
Další novinka pochází od společnosti Nox Xtreme a jde o Hummer 3.0. Tato velmi mladá firma pochází z Číny a do Evropy se její produkty dostaly teprve nedávno a zrovna její Hummer 3.0 nevypadá vůbec špatně.





Řada uživatelů může namítnout, že Nox Xtreme nepokrytě kopíruje ostatní výrobce (osobně bych to viděl na exteriér inspirovaný produkty Cooler Master a interiér zase od Fractal Design), ale tomu se ve světě skříní nevyhneme. Ocenit můžeme kromě moderního zpracování velký vnitřní prostor a důraz na chlazení.





Nezapomnělo se ani na malé skříně pro sestavy založené na základních deskách Mini-ITX, jako je třeba Eolize SVD-NC11-02 vybavená vlastním 300W zdrojem, dvěma šuplíky pro disky i pozicí pro mechaniku. Pokud máte ale raději tradiční výrobce, pak se můžete poohlédnout po skříních Lian Li PC-Q18 nebo větší PC-Q09FN pro Mini-ATX. Od SilverStone se pak objevila nová Sugo SG08.




Eolize SVD-NC11-02

Uživatele hledající vyloženě herní skříň s agresivním designem zaměřila společnost Aerocool se svou Strike-X ST, kde písmena ST znamenají Super Tower. Je tedy patrné, že tato skříň rozhodně nebude trpět nedostatkem místa a dle pohledu na její vrchní panel také můžete zjistit, že ji výrobce neochudil ani o USB 3.0, dokovací stanici pro pevné disky / SSD a regulátor otáček ventilátorů, který jich může obsloužit až 21.





Strike-X ST je tedy určena pro velmi výkonné herní sestavy a pokud snad tak velkou almaru nepotřebujete, ale zamlouvá se vám její vzhled, můžete se podívat na její menší verzi v podobě Strike-X One.
 
 
Další novinkou je In-Win BUC 101, jejíž design můžeme označit za industriální, a to vzhledem ke strukturovanému zevnějšku s ostrými hranami. Tato skříň je označena jako herní a uvnitř má prostor pro základní desky s formátem ATX a specialitkou jsou ventilátory vybavené magneticky přidržovanými prachovými filtry.





A pokud máte rádi barvičky, možná vám učaruje řada skříní Tauron od společnosti Sharkoon nebo také Raidmax Seiran. Všechny tyto skříně nejsou kromě svého zbarvení nic, co bychom neviděli už dříve.




Sharkoon Tauron

Obě řady skříní mají společné to, že jsou již vybaveny regulátory otáček ventilátorů, což se tedy již oficiálně stalo novým "must-have" hitem a liší se především ve zpracování předního panelu, kde má Seiran jednu velkou šachtu, zatímco Tauron zase klasicky rozdělené šachty na 5,25", externí 3,5" a interní 3,5".




Raidmax Seiran 
reklama