reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC skříně - září 2011

26.9.2011, Jan Vítek, článek
Doporučené PC skříně - září 2011
Dnes odstartujeme pravidelný seriál, který se bude týkat aktuálních počítačových skříní, jež si zaslouží pozornost. Pokud se zrovna po nějaké poohlížíte, nebo jste jen zvědaví na dnešní nabídku, pusťte se do čtení.
Jestliže nemáte zájem provozovat svůj počítač ani v klasickém Middle Toweru, protože je stále zbytečně velký, pak možná poslouží třída ještě menších skříní, které jsou určeny pro formát základních desek Micro ATX a případně i Mini ITX. Můžeme je nazývat termínem Mini Tower či Micro Tower a hodit se nám budou třeba i pro kancelářské sestavy bez samostatné grafické karty, kde není potřeba vysoký výkon, a tedy ani výkonné chlazení a větší množství pevných disků.


Antec Mini P180 (recenze SHW)


Už poněkud starší, ale stále velmi aktuální skříň Mini P180 z produkce firmy Antec nabídne pevné a kvalitní útočiště pro vaše komponenty založené na základní desce formátu Micro ATX. Vnější design této skříně je velmi jednoduchý a má minimalistický vzhled, ovšem interiér je už úplně o nečem jiném.





Využívá komorový systém s odděleným prostorem pro zdroj a ostatní komponenty, k dispozici jsou vyjímatelné diskové šachty, velký ventilátor Tricool vedle standardního 120mm modelu, které se však musí snažit, neboť přístup vzduchu dovnitř není zrovna jednoduchý. Za to mohou právě především přední dvířka a další překážky, přičemž chybí jinde tak hojně využívané boční průduchy. Na druhou stranu díky tomu tato skříň aspoň lépe tlumí hluk.





Nemůžeme se divit, že u této starší skříně také chybí rozhraní USB 3.0, ale jinak je to důstojný zástupce produkce firmy Antec.

Model
Mini P180
Typ
Mini Tower
Rozměry
435 x 212 x 436 mm (V x Š x H)
Hmotnost
9,5 kg
Hlavní materiál
0,8mm SECC
Kompatibilita
Micro ATX
Pozice
3x 5,25"
1x externí 3,5"
5x interní 3,5"
Chlazení
1x zadní 120mm TriCool ventilátor
1x horní 200mm TriCool ventilátor
2x přední pozice pro 120mm ventilátory
I/O Porty
1x eSATA, 2x USB 2.0, 2x audio
Variace
černá - Mini P180
bílá - Mini P180 White

 

Fractal Design Define Mini (recenze Hardwareheaven.com)


Mezi malé skříně patří také Define Mini od firmy Fractal Design, která však může hostit i výkonné sestavy, pokud je založíme na základní desce formátu Micro ATX. Má totiž celých 6 ventilátorových pozic, přičemž od výrobce dostaneme v základním balení dva. A že jde o řadu Define, nebude chybět ani odhlučnění předního panelu a bočnic. V případě, že byste o to nestáli, se však nemusíte od firmy Fractal Design odklánět. V nabídce je totiž ještě model Arc Mini s předním panelem bez dvířek.





Define Mini je v podstatě pouze miniaturizovanou verzí modelu Define R3 (recenze SHW), ovšem i tak nabídne šest diskových pozic a k tomu dvě místa pro optické mechaniky, což je snad více než dost. Horní disková šachta je navíc otočitelná a vyjmutelná, čímž se navýší prostor pro grafické karty až na 40 cm délky.





Očekávat můžeme stejné zpracování jako u zmíněného Define R3, tedy slušné a chybět nebude ani rozhraní USB 3.0, které základní verzi modelu R3 naopak chybí.

Model
Fractal Design Define Mini
Typ
Mini Tower
Rozměry
210 x 395 x 490mm (Š x V x H)
Hmotnost
9,5 kg
Materiál
SECC, plast
Pozice
2x 5,25" (redukce na externí 3,5")
6x 3,5"/2,5"
Sloty
4+1
Kompatibilita
Micro ATX / Mini ITX
Chlazení
1 zadní Fractal Design 120mm @ 1200 RPM
1 přední Fractal Design 120mm @ 1200 RPM
1 přední 120mm ventilátor (volitelný)
1 vrchní 120/140mm ventilátor (volitelný)
1 spodní 120mm ventilátor (volitelný)
1 boční 120mm/140mm ventilátor (volitelný)
I/O porty
1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio
Verze
pouze černá

 

Lian Li PC-V353


Pro sestavy, které nejsou zaměřeny na vysoký výkon, poslouží nové skříně Lian Li PC-V353 vyráběné v černém a stříbrném provedení. Jedná se o modely specifické tím, že mají pozici pro mechaniku odsunutou do pravé bočnice a přední panel je celý proděravěn. Ovšem nejsou tu žádné skříňové ventilátory, pouze ventilační otvory, čímž chce Lian Li dosáhnout tichého provozu. Ovšem to bude především na uživateli a komponentech, které použije.





Tato skříň má konstrukci, jakou Lian Li používá u několika dalších novějších modelů. Je to velmi jednoduché spojení dvou hliníkových plechů tvořících základní "korpus", na nějž se následně už jen zboku nasadí bočnice, což bylo u staršího modelu PC-V352 pro uživatele trošku složitější a zdlouhavé, protože se musely zajistit šesti šroubky, ovšem zde již poslouží kovové "klouby". Ty ji přidrží stejným způsobem, jako jsou připevněny u jiných skříní Lian Li přední panely. Následně Lian Li už je umístilo dovnitř pozice pro až dva pevné disky a dvě SSD a jednu optickou mechaniku a další drobnější díly. Zbylo ale dost místa i pro až 300 mm dlouhou grafickou kartu.



Dále nám tato skříň nabídne dva porty USB 3.0, rozhraní eSATA a také elegantní vzhled, s nímž nám nebude dělat ostudu ani v moderně zařízeném obýváku.

Model
Lian Li PC-V353
Typ
Cube
Rozměry
288 x 286 x 397 mm (Š x V x H)
Hmotnost
4,13 kg
Materiál
hliník
Pozice
1x 5,25"
2x 3,5"
2x 2,5"
Sloty
4x
Kompatibilita
Micro ATX / Mini ITX
Chlazení
aktivní žádné
I/O porty
2x USB 3.0, e-SATA, HD Audio
Verze
PC-V353A - stříbrná
PC-V353B - černá

 

NZXT Vulcan (recenze bit-tech.net)


Pokud hledáte levnější a malou herní skříň, která se hodí na časté přenášení počítače třeba na lan party, může vám dobře posloužit NZXT Vulcan. Neočekávejte velmi pevnou počítačovou skříň a také ve Vulcanu nehledejte základ pro domácí počítač, který bude stále na svém jednom místečku.



Pokud vám vyjmenované podmínky nevadily, pak byste měli být s NZXT Vulcan spokojeni. Výhodou je možnost instalace dlouhých, a tedy výkonných grafických karet, moderní zpracování interiéru s se spodní pozicí zdroje a také velká vzdušnost, a tedy dobrý základ pro výkonné chlazení. To jsou předpoklady vytvoření výkonného systému, který bude zároveň snadno přenosný. K tomu pak velmi přijde vhod i integrované madlo.



Dále dostaneme také regulátor otáček dvou dodávaných ventilátorů, nechybí otvor v trayi pro přístup k základní desce v oblasti chladiče procesoru z opačné strany, ovšem už se pozapomnělo na rozhraní USB 3.0.

Model
NZXT Vulcan
Typ
Mini Tower
Rozměry
180 x 422,5 x 406 mm (Š x V x H)
Hmotnost
5,8 kg
Materiál
SECC, ABS plast
Pozice
2x 5,25"
2x 3,5“ externí
2x 3,5“ interní
Sloty
4x
Kompatibilita
Micro ATX / Mini ITX
Chlazení
1x přední 120 mm ventilátor
1x zadní 92/80 mm (pozice)
1x boční 200 mm (pozice)
1x vrchní 120 mm, 1x volná pozice
I/O porty
2x USB 2.0, e-SATA, HD Audio
Verze
pouze černá

 

SilverStone Fortress SST-FT03 (recenze bit-tech.net)


Úzká věž s hliníkovým obalem (vnitřek je ocelový), to je SST-FT03 od firmy SilverStone. V nabídce je černá i stříbrná verze a od nich obou bychom měli očekávat velmi vysokou kvalitu (kterou by firma jako SilverStone měla zajistit), což často velmi kritický server bit-tech.net potvrzuje. Je to dobře i vzhledem k tomu, jakou částku za tuto skříň výrobce požaduje.



Designově jde o velmi netradiční model, jenž vychází z řady Raven. Základní deska je tak zde umístěna s porty orientovanými vzhůru, což znamená, že vzduch bude zde proudit od spodních ventilátorů vzhůru a přes vrchní ventilátor a případně grafickou kartu ven. Osadit můžeme až 35 cm dlouhé grafické karty a 167 mm vysoký procesorový chladič, což jsou dostatečné specifikace pro vytvoření slušně výkonné sestavy, která přesto zabere jen minimum místa s půdorysem 235 x 284 mm.



zdroj: bit-tech.net

Trochu problematické je umístění zdroje, jenž sedí dole trošku mimo hlavní dění a jeho úkolem je hlavně nepřekážet, nabírat vzduch zespoda a vyfukovat jej ven skrz bočnici. Získáme také tři pozice pro pevné disky a jedno SSD, přičemž jedna z pozic pro pevný disk (3,5") je přístupna pomocí dvířek v horní části a podporuje funkci Hot Swap. Nakonec nechybí ani USB 3.0, takže se dá říci, že tato netradiční skříň představuje slušnou hodnotu, ale také budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Model
SilverStone Fortress SST-FT03
Typ
Micro Tower
Rozměry
235 x 487 x 284 mm (Š x V x H)
Hmotnost
6,7 kg
Materiál
hliník, ocel
Pozice
1x 5,25" (slim)
3x 3,5"
1x 2,5"
Sloty
4x
Kompatibilita
Micro ATX, Mini-DTX, Mini-ITX
Chlazení
vrchní 120mm ventilátor, 1200 RPM, 22 dBA
vrchní pozice pro 92/80mm ventilátor
2x spodní 120mm ventilátory, 1200 RPM, 22 dBA
2x spodní pozice pro 80mm ventilátor
I/O porty
2x USB 3.0, HD Audio
Verze
SST-FT03S - stříbrná
SST-FT03B - černá

 

SilverStone Temjin SST-TJ08 (recenze overclock3D.net)


Model Temjin od společnosti SilverStone je tak trochu výletem do minulosti, což ale nemusí být hned špatná věc. Je to klasicky vypadající i navržená skříň s jednoduchým designem, jejíž jediným opravdovým problémem dle mého názoru je pouze 0,6mm plech. Na druhou stranu tenčí plechy u malých skříní zase až tak moc nevadí a zde se to také pokouší zachránit přední panel vyrobený z hliníku. Díky tomu Temjin vypadá jako z produkce firmy Lian Li.



Vnitřní uspořádání je naprosto klasické a tak trochu nudné, což samozřejmě nevadí. Vejdou se sem dva pevné disky i dvě mechaniky, největší základní deska může mít formát Micro ATX a pochvalu zaslouží také chlazení s ventilátory vybavenými kulatými mřížkami (vzadu i z vnější strany).



Temjin od SilverStone je tedy jednoduchá skříň s návrhem ze staré školy, jaká se dnes už velmi těžko shání. Vybrat si ji také můžeme, jak je u tohoto výrobce obvyklé, v černém nebo stříbrném provedení.

Model
SilverStone Temjin SST-TJ08
Typ
Mini Tower
Rozměry
195 x 381 x 378 mm (Š x V x H)
Hmotnost
5,4 kg
Materiál
SECC, hliník
Pozice
2x 5,25"
2x 3,5" externí
2x 2,5" interní
Sloty
4x
Kompatibilita
Micro ATX
Chlazení
1x přední 120mm ventilátor, 1200 RPM, 21 dBA
1x zadní 120mm ventilátor, 1200 RPM, 21 dBA
I/O porty
4x USB 2.0, 1x FireWire, HD Audio
Verze
SST-TJ08B - černá
SST-TJ08S - stříbrná
reklama