reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - jaro 2012

17.5.2012, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - jaro 2012
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, která si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.
Kapitoly článku:

Intel LGA 1155



Intel Pentium Dual-Core G620 BOX


Pentium Dual-Core G620 stále patří mezi nejvýhodnější modely z hlediska pořízení solidního procesoru pro základní desku s paticí LGA 1155. Neutratíte za něj více než 1400 Kč a jeho specifikace vystačí i na většinu nových her (Diablo III zvládne s přehledem). Tento model je taková popelka mezi procesory Sandy Bridge na 32 nm, ale jeho výkon na frekvenci 2.6 GHz stačí pro většinu současných aplikací. Jedinou jeho slabou stránkou je přetaktování, které v naprosté většině končí na frekvencích okolo 2.9 GHz.



V tomto případě nejde skloubit nízká cena a velký potenciál k přetaktování, ale co naplat, na podobné eskapády má Intel řadu s přídomkem "K". Dvoujádrové procesory se už dnes nezdají být atraktivní, ale když uvážíme, že základní čtyřjádrový Sandy Bridge stojí skoro trojnásobek, je tento procesor pro LGA 1155 stále dobrou volbou. Pokud se vám zdá, že jste to již někde četli, pak máte pravdu. Tento přehled bude do značné míry velmi podobný tomu z podzimu roku 2011. Smutné, ale bohužel pravdivé.
 
 

Intel Core i5-2500K BOX


Mezi čtyřjádrovými procesory Sandy Bridge již tradičně doporučuji model Core i5-2500K, který je typický tím, že disponuje odemčeným násobičem a není problém jej přetaktovat na 4.5 GHz, ale i na více. Na trhu je i model 2550K, který sice disponuje také odemčeným násobičem, ale jeho potenciál pro přetaktování je stejný jako u levnějšího modelu. 400 Kč jako příplatek není mnoho, ale v tomto případě se dá lépe zužitkovat např. na větší disk nebo paměť.



Intel Core i5-2500K může po zvýšení frekvence porazit i ty nejvýkonnější procesory na trhu (kromě specializovaných aplikací, jež jsou schopné využít 6jádrové nebo 8jádrové procesory). Svou cenou těsně pod 5 000 Kč není nejlevnějším řešením pro domácí herní počítač, ale na druhou stranu získáte to nejlepší s minimální investicí. Tento procesor není jen náhodou neoblíbenější volbou informovaných uživatelů.
 
 

Intel Core i7-2600K BOX


Model Core i7-2600K je dalším stupněm směrem nahoru pro toho, kdo chce pro LGA 1155 to nejlepší. Na rozdíl od výše zmiňovaného modelu Core i5-2500K je tento model zástupcem řady Core i7, což v tomto případě znamená především HyperThreading pro současné zpracování až 8 vláken a také větší L3 cache s kapacitou 8 MB. Pozice tohoto procesoru měl ohrozit především zbrusu nový zástupce Ivy Bridge na 22 nm s označením Core i7-3770K, ale podle většiny testů nejde taktovat tak vysoko jako většina modelů 2600K, které zvládají bez větších problémů 5 GHz.



Tento procesor nemá tak vynikající poměr ceny ku výkonu jako Core i5-2500K nebo nejlevnější model G620, který je v této disciplíně absolutním premiantem. Proto bude spíše volbou pro toho, kdo si rád dopřeje trochu toho luxusu navíc, ale zároveň nechce utrácet za hihg-endové procesory pro LGA 2011.
reklama